Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Dodawanie do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
boro11
Witam, mam napisany taki oto skrypt:

1. if($submit=='edit')
  2. {
  3. if($czas)
  4. {
  5. if($link)
  6. {
  7. if($payout)
  8. {
  9. if($proct)
  10. {
  11. if($refklik)
  12. {
  13. if($nazwa && $banner && $na && $click && $status && $alert)
  14. {
  15. $zap=array(1 => 'INSERT INTO',2 => $pref.'statusy',3 => '(id,nazwa,status)',4 => 'VALUES',5 =>"('', '$nazwa', '$status')");
  16. $zap=array(1 => 'UPDATE',2 => $pref.'site',3 => "SET",4 => "link='$link', banner='$banner', na='$na', payout='$payout', czas='$czas',proc='$proct',klik='$click',linkw='$lw', ref='$refklik',status='$status', nazwa='$nazwa',ads='$ads',alert='$alert',linka='$alertl',limits='$limit',lastpayy='$lastpayy',refkow='$refkow',amounts='$amounts'",5 => "WHERE",6 => "id='$id' LIMIT 1");
  17. if($db->zap($zap))
  18. {
  19. if($status=='SCAM')
  20. {
  21. $zap=array(1 => 'DELETE',2 => 'FROM',3 => $pref.'sites',4 => "WHERE",5 => "site='$nazwa'" );
  22. $db->zap($zap);
  23. }
  24. echo "Ads Edited!";
  25. }
  26. else
  27. echo "Error! ".mysql_error();
  28. }
  29. else
  30. echo "Error. All fields Required ";
  31. }
  32. else
  33. echo "Error. All fields Required b";
  34. }
  35. else
  36. echo "Error. All fields Required c";
  37. }
  38. else
  39. echo "Error. All fields Required d";
  40. }
  41. else
  42. echo "Error. All fields Required e";
  43. }
  44. else
  45. echo "Error. All fields Required f";
  46. }

Dziś dodałem następujący kod:
  1. $zap=array(1 => 'INSERT INTO',2 => $pref.'statusy',3 => '(id,nazwa,status)',4 => 'VALUES',5 =>"('', '$nazwa', '$status')");

Chce żeby podczas kliku w button edytuj nie tylko aktualizowały się dane ale i dodawały się do tabeli w mojej bazi danych. Tabele utworzyłem, nazwy są poprawnę i takie same, ale niestety nic się do bazy nie dodaje. Sama edycja działała bez zarzutu.
mortus
Jeśli problem dotyczy powyższego kodu, to zauważ, że nadpisujesz zmienną $zap (linie 15 i 16). Oczywiście zakładam, że metody Twojej klasy do obsługi bazy danych działają prawidłowo.
boro11
Edycja działała więc zapis jest poprawny. Nie wywala błędów w zapytaniu ale nie dodaje mi nic do bazy.

Pisząc "nadpisujesz" masz na myśli że używam tej samej nazwy dwa razy?
mortus
Dokładnie to chodzi o to, że najpierw przypisujesz zmiennej wartość, a później tę wartość zmieniasz. W konsekwencji zmienna $zap zawsze zawiera tablicę, z której to generujesz zapytanie aktualizujące (UPDATE). Wstawianie (INSERT) nigdy się nie odbywa.
boro11
To jak mogę to zrobić zeby się odbywalo?
Zmieniłem nazwę z zap na zap2 ale to niestety nie pomogło.

Pozwolę sobie podbić temat bo problemu nadal nie udało mi się rozwiązać..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.