Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][MySQL][PHP]Brak pierwszego polskiego znaku w wyrazie, dalsze już są.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Cinema Paradiso
Hej, bardzo proszę o pomoc, gdyż szukam różnych rozwiązań już drugi dzień i nie mogę sobie z tym poradzić...

Pobieram dane z pliku txt (kodowanie windows-1250) znajdującego się na serwerze do bazy danych.

Plik txt zawiera pole oddzielone znakiem | przykład:
ABC 001|Polska|26.06.2011|06.07.2011|IMMS|Świnoujście|...

Dane pobieram w ten sposób:
  1. connection();
  2. echo "<HTML>";
  3. echo "<HEAD>";
  4. echo "<META HTTP-EQUIV='Content-type' CONTENT='text/html; charset=windows-1250'>";
  5. mysql_query("SET NAMES utf8");
  6. $licznik=0;
  7. $uchwyt = fopen ("ftp://.....","r");
  8. while (($data = fgetcsv($uchwyt, 60000, "|")) !== FALSE) {
  9. if ($data[0]=="ok"){break;}
  10. $data[0] = iconv('Windows-1250', 'UTF-8', $data[0]);
  11. ...

I wrzucam je do bazy (baza w kodowaniu utf-8):
  1. $wynik = mysql_query("INSERT INTO `ceny` VALUES ('$data[0]', '$data[1]', '$data[2]',...);");

Wszystko działało ok, dopóki nie zmieniłam serwera na inny, a w zasadzie założyłam nowe konto na tym samym serwerze, więc ustawienia te same.
Teraz obcina mi pierwszą literę i zamiast pobierać "Świnoujście", pobiera "winiujście", zamiast "Łeba", to "eba", a dalsze polskie znaki w wyrazie są...

Będę wdzięczna za wszelką pomoc!

PS Co zrobić, żeby w mojej sygnaturce były linki? Zrobiłam standardowo BBCode [url], ale nie działa :/

Nikt nie pomoże? worriedsmiley.gif
blooregard
A jakie jest ustawione kodowanie dla całej bazy i poszczególnych tabel oraz kolumn?
Cinema Paradiso
Heh, dawno mnie nie było, ale problem wciąż nie rozwiązany także dzięki za zainteresowanie!

Baza: UTF-8 Unicode (utf8)
Tabela: utf8_general_ci
Kolumna: utf8_general_ci
Zibi_Interstaff
Na pocieszenie mogę dodać że też doświadczyłem problemu z fgetcsv i brakiem pierwszej polskiej litery. Dotyczyło to ż małe i Ż duze.
Mogę jedynie poradzić obejście prbolemu z użyciem fgets /fgetss + podiał każdej linii za pomocą explode. To działa zawsze a efekt ten sam.
Pozdr Zibi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.