Witam!
Mam problem z checkboxami, i to nie od dziś.
function lista_narzedzi() //funkcja wyswietlajaca liste narzedzi
{
$i = 1;
$lista_narzedzi=mysql_query("SELECT * FROM narzedzia ORDER BY id_narzedzia ASC");
$ilosc=mysql_num_rows($lista_narzedzi);
echo '<form action="" method="POST"><table border="2">';
echo '<tr>
<td>Lp.</td>
<td>Nazwa skrĂłcona</td>
<td>Nazwa peĹna</td>
<td>Opis</td>
<td>IloĹÄ</td>
<td>Statut</td>
</tr>';
while($pokaz_narzedzia=mysql_fetch_array($lista_narzedzi))
{
$id_narzedzia=addslashes($pokaz_narzedzia['id_narzedzia']);
$nazwa_skrocona=addslashes($pokaz_narzedzia['nazwa_skrocona']);
$nazwa_pelna=addslashes($pokaz_narzedzia['nazwa_pelna']);
$opis=addslashes($pokaz_narzedzia['opis']);
$ilosc_narz=addslashes($pokaz_narzedzia['ilosc_narz']);
$statut=addslashes($pokaz_narzedzia['statut']);
echo '<tr>
<td>'.$id_narzedzia.'</td>
<td>'.$nazwa_skrocona.'</td>
<td>'.$nazwa_pelna.'</td>
<td>'.$opis.'</td>
<td>'.$ilosc_narz.'</td>
<td>'.$statut.'</td>
<td>';
if($_GET['page']==lista_narzedzi);
elseif($_GET['page']==wypozycz)
{
echo '<input type="checkbox" name="narzedzie['.$i.']" />';
//echo '<input type=checkbox name="narzedzie'.$id_narzedzia.'" />';
}
elseif($_GET['page']==usun) echo '<a href="index.php?page=usun_narzedzie&id_narzedzia='.$id_narzedzia.'">usun_narzedzie</a>';
elseif($_GET['page']==zmien) echo '<a href="index.php?page=zmien_narzedzie&id_narzedzia='.$id_narzedzia.'">Modyfikuj dane narzedzia</a>
</td>
</tr>';
$i++;
}
echo '</table>';
//echo '<input type="checkbox" name="nazwa" />';
echo '<input type="submit" name="wypozycz1" value="wypozycz" />';
?>
<?php
if(isset($_POST['wypozycz1'])) {
for($_POST['narzedzie('.$i.')']=1; $_POST['narzedzie('.$i.')']<=$ilosc; $_POST['narzedzie('.$i.')']++)
{
if($_POST['narzedzie(['.$i.'])'])
echo 'checkbox zaznaczony<br>'; else echo 'checkbox nie zaznaczony<br>'; }
}
}
Teraz słów kilka w celu wytłumaczenia. Mam na stronie tabele. Chce tam zaznaczyć określone pole i zrobić tak, żeby po naciśnięciu przycisku było wiadome który checkbox został zaznaczony. Aktualnie działa tak że jak zaznaczę którykolwiek checkbox to pokazuje że wszystkie są zaznaczone, a jak żadnego nie dam to że wszystkie są niezaznaczone.Wiem że to powszechny problem, zresztą był opisywany w pierwszym poście tego tematu, tu mała dygresja-szukałem na forum-inaczej nie znalazłbym tematu z 2004 roku

, piszę tu bo jest najbardziej zbliżony do mojego. To rozwiązanie podane przez @hwao-nie rozumiem jego działania, dlatego chce zrobić żeby moja wersja działała. Bardzo proszę o pomoc, z checkboxami męczę się ... pół roku, naprawdę, oczywiście nie dzień w dzień, ale unikam ich jak ognia, a tu chyba muszę. Wiem że to rzadka praktyka tego forum podawanie gotowego rozwiązania, ale naprawdę się z tym męczę już długi czas i nie wiem co jest nie tak, gdzie szukać błędu, a czas pomału mnie nagli, żeby to zrobić.
Proszę o pomoc.
Ponawiam prośbę o pomoc, jeśli nie jest możliwe uzyskanie gotowego kodu, to chociaż proszę o wskazanie gdzie tu jest błąd, nakierowanie, cokolwiek co pomoże.