Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciąganie Stringa Po # Z Url'a
Forum PHP.pl > Forum > PHP
czachor
Jak wyciągnąć z URL'a stringa po #? Wiem, że zwraca to funkcja parse_url" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual w kluczu 'fragment', ale nie mogę w żaden sposób zautomatyzować tego tak, żeby skrypt sam pobierał cały adres. Żadna z wartości $_SERVER nie zwraca mi tej części, maksymalnie co otrzymuję z adresu np. http://localhost/test.php?i=2#coś to http://localhost/test.php?i=2 - brakuje #coś...
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
orson
witam ...

to chyba dlatego ze #cos jest informacja dla przegladarki [a php jest wykonywany postronie serwera] co ma pokazac po wyrenderowaniu strony ... tam nie da sie przekazac niczego uzytecznego [dla php] wiec raczej sie nie da do tego dojsc ... mozesz sprobowac odczytac to w js i wstawic sobie do cookie a potem to odczytac z poziomu php ..

pozdrawiam
DeyV
Chyba jednak łatwiej by było zmodyfikowac adres winksmiley.jpg (czyli przesłać tą informację 2 razy - raz dla php, raz dla przeglądarki)
czachor
I tak właśnie zrobiłem... Po długim studiowaniu manuala doczytałem w którymś z komentarzy, że wyciągnięcie tego stringa z poziomu php jest niemożliwe sad.gif
Przypuszczam, że orson ma racje, chociaż myślę, że dołożenie jednego klucza do $_SERVER czy zmodyfikowanie któregoś nie byłoby jakimś wielkim problemem, no ale to już moje pobożne życzenia winksmiley.jpg
Dzięki wszystkim za pomoc
Jojo
Cytat(czachor @ 2004-06-15 10:23:09)
myślę, że dołożenie jednego klucza do $_SERVER czy zmodyfikowanie któregoś nie byłoby jakimś wielkim problemem

Ja myślę, że dołożenie klucza do $_SERVER nie byłoby możliwe. Wydaje mi się, że to co jest po znaku # w adresie nie jest wysyłane do serwera przez przeglądarkę. Więc aby uzyskać tą informację w php należałoby najpierw zmienić zachowanie wszystkich przeglądarek, a dopiero potem dokładać klucz do $_SERVER smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.