Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]?Zmienne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aveer
Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc przy wykonaniu zmiennych. Miało by to polegać na tym, że używamy jednego szablonu do wielu treści. Nie jestem bardzo obeznany w tych wszystkich skryptach, ale podstawy znam. Zmienne wiążą się pewnie ze stworzeniem bazy danych lecz sam nie wiele wykonam. Czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc?
Daiquiri
Szczerze powiedziawszy zupełnie nie rozumiem co chcesz osiągnąć.
askone
Cytat(aveer @ 22.06.2011, 13:50:01 ) *
Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc przy wykonaniu zmiennych.{} Nie jestem bardzo obeznany w tych wszystkich skryptach, ale podstawy znam.

No hej wink.gif

Wydaje mi się jednak, iż nie znasz podstaw... Zmienne czy też może CMS, template, baza danych?? Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam
aveer
Szczerze mówiąc nie wiem jak CI to opisać, ale spróbuję. Chodzi o to, żeby do każdego tekstu nie tworzyć od razu nowej podstrony, tylko do jednego szablonu przypisać kilka treści. Mam 400 róznych elementów i trudno by było tworzyć dla każdego oddzielną podstronę, teraz mnie rozumiesz? Jeśli nie to looknij tu:
http://tibiatool.cba.pl/items+id+lista.php?i=1 << kązdy element ma przypisany swój nr i korzysta tylko z jednego szablonu

@edit: Jestem samoukiem i trudno jest mi pojąć to wszystko, sorry
Hpsi
get + include + if + file_exists
przeczytaj, zobacz, przemysl odpowiedz znajdziesz sam smile.gif
kamil_lk
  1. http://www.strona.pl/index.php?numer=1
  2.  
  3. <?php
  4. if(!isset($_GET['numer']) || $_GET['numer'] == 1)
  5. {
  6. echo 'Numer = 1';
  7. }
  8. else
  9. {
  10. echo 'Numer != 1';
  11. }
  12. ?>
aveer
ktoś mogłby opisac jak zrobić to od podstaw? Tak kroczek po kroczku, bardzo bym prosił. Powiem szczerze - sam nie wiem jak to zrobić
Hpsi
jeśli nie znasz podstaw zapraszam: Temat: linkiKursy dla poczatkujacych
ixpack
W teorii:
1. Zorganizuj bazę danych lub inne źródło danych, gdzie będą przechowywane (są przechowywane) dane na temat produktów.
Wygoogloj w tym celu kurs mysql np.
Tip - Zainstaluj np. Zend community server z mysql'em

2. Zrób sobie małą próbę, czyli pobierz (czy to z bazy, czy to z innego źródła) dane jakiegoś produktu i wyświetl je.
Wygoogloj w tym celu kurs php + html + css
Tip - Każdy produkt ma unikalny ID, wykorzystaj to.

3. Dowiedz się jak pobrać zmienną z paska adresu.
Tip - Przyda Ci się również sesja. Wszystko to możesz znaleźć w manualu - php.net

4. Mając przefiltrowaną zmienną z paska adresu, pobierz dane produktu z wcześniej stworzonej bazy/źródła danych (jakaś strona...) i wyświetl to w "szablonie".

To wszystko. Kroczek po kroczku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.