@CuteOne
Miałem mały urlopik, więc ze spowolnionym zapłonem odpowiadam, za co z góry przepraszam:)
Chodziło mi o ostylowanie
tylko elementu .main_table>tr>td.left.
Rzecz w tym, że robiąc layout, często robimy klasę 'left' i 'right". Jest sobie np. główna strona, tam mamy 'menu' i 'content' - ja to lubię nazywać 'left' i 'right' (które siedzą w divie 'page'). Potem w 'content' znowu mamy np. 'articles' == listę ostatnich artykułów i znowu : 'left' dla zdjęcia i 'right' dla tytułu i treści. Ale w tejże klasie 'articles/right' znowu możemy mieć klasę 'left': dla 'tytuł i treść' oraz right dla 'różne operacje typu zagłosuj na ten artykuł'.
Tak więc często powtarza się schemat 'left' i 'right'. Do tej pory robiłem to na divach lub tables i zawsze nazywałem poszczególne klasy np. 'page_left' lub 'article_left' lub, no właśnie : 'article_left_left'.
Stąd, zainteresowałem się czy nie można tego zrobić lepiej, czyli stylować tylko 'dany div>left'.
<div class = 'left'>coś w page-right-left
</div> <div class = 'right''>coś w page-right-right
</div>
I teraz, chciałem osobno stylizować page-left i page-right-left. Przy czym 'page-right-left' nie miało mieć właściwości 'page-left'.
Udawało mi się to z elementami typu div, p etc, ale nie wyszło mi z tabelką, i stąd moje pytanie.
Ale udało mi się znaleźć odpowiedź: w chromie kliknąłem na element tr...td..left i okazało się, że chrome (ale też i ff) "dorabia" dodatkowy nadrzędny element o nazwie 'tbody'.
Mamy więc tak naprawdę: .main_table>
tbody>tr>td.left
Teoretycznie wiem, że tak powinna wyglądać poprawna tabelka (wiersze są w tbody) ale nie wiedziałem, że sobie przeglądarki w razie braku tbody dorabiają go samemu.
Tak więc odpowiedź na swoje pytanie znalazłem, ale mam w związku z tym dwa kolejne pytania:
Czy są inne tego typu pułapki, że sobie przeglądarka sama dodaje nowy element, w związku z czym stylowanie z użyciem operatora > nie działa? Oraz:
Czy moja koncepcja jest sensowna?

Często w layoucie pojawiają się elementy klasy 'left', 'right', 'title', 'content', chciałem to jakoś uporządkować w html'u i cssi'sie.