W php jestem nemo, próbowałem już to zrobić "na chłopski rozum" ale coś nie wychodzi ;/
<?php function ciach($tresc,$ile) { // obliczamy ilość znaków w tekscie // sprawdzamy, czy ilość znaków w tekscie jest większa // lub równa liczbie znaków po jakiej tekst ma być obcięty if ($licz>=$ile) { // obcinamy tekst o określoną ilośc znaków // dodajemy kropeczki (...) $txt = $tnij."..."; } else { // jeżeli warunek nie jest spełniony pozostawiamy tekst bez zmian $txt = $tresc; } // zwracamy wynik działania funkcji return $txt; } // przykładowy tekst $tresc = "Co potrafi PHP? Wszystko. PHP jest rozwijane pod kątem pisania skryptów server-side, więc możesz zrobić wszystko co potrafią inne programy CGI, jak na przykład odbierać dane z formularzy, generować dynamicznie zawartość strony, lub odbierać i wysyłać ciasteczka."; // ilość znaków - po tej ilości tekst zostanie obcięty $ile = 100; // wywołujemy funkcję ?>
To skrypt który znalazłem na jednej stronie i chciałbym go zaimplementować do Joomla tak by skracał mi tytuły newsów.
Plik z Joomla który wyświetla ów newsy:
<?php // no direct access defined('_JEXEC') or die('Restricted access'); ?> <table cellpadding="0" cellspacing="0" class="latestnews<?php echo $params->get('moduleclass_sfx'); ?>"> <?php foreach ($list as $item) : ?> <tr> <td class="latestnews<?php echo $params->get('moduleclass_sfx'); ?>"> <a href="<?php echo $item->link; ?>" class="latestnews<?php echo $params->get('moduleclass_sfx'); ?>"> <?php echo $item->text; ?></a>"; </td> </tr> <?php endforeach; ?> </table>
Próbowałem łączyć to na różne sposoby ale jak już pisałem o php nie mam kompletnie pojęcia.
Z góry dziękuję za pomoc!