I tak sobie pomyślałem że jeśli rzucę się na głęboką wodę to napewno będzie mi prościej to zrozumieć, myślę, że wiele osób bedzie mogło się sprawdzić, a napewno też wiele z tego skorzysta. Jeśli ktoś ma ochotę przyłączyć się do projektu do zapraszam do odpowiedzi.
Mój pomysł to stworzenie prostego projektu.
1. Profil uzytkownika
2. Zalogowanie sie na ten profil
3. Dodanie aktualnosci na swoim profilu
4. Dodanie zdjęć
5. Dodanie komentarza do zdjęć
6. wylogowanie
Myślę że jeśli zroumiemy te 6 rzeczy to reszta, którą potrzebujemy w naszych aplikacjach będzie kwestią schematu.
Teraz tak.
Musimy to jakoś rozpocząć więc na początek bym dał bazę danych mySql i tabele:
uzytkownicy: `id`,`login`,`haslo`
aktualnosci :`id`,`user`,`tytul`,`data`
galeria:`id`,`user`,`path`,`dataDodania`
komentarze `id`,`idFotki`,`user`,`komentarz`
plik index.php:
//tutaj jakis header $parametr=$_GET['parametr']; switch($parametr) { case profil: include(inc/profil.php); break; case aktualnosci: include(inc/aktualnosci.php); break; case dodajAktualnosci: include(inc/dodajAktualnosci.php); break; case zdjecia: include(inc/zdjecia.php); break; case zdjeciePrzegladaj: include(inc/zdjeciePrzegladaj.php); break; case zdjecieDodaj: include(inc/zdjecieDodaj.php); break; case zdjecieUsun: include(inc/zdjecieUsun.php); break; case komentarzDodaj: include(inc/komentarzDodaj.php); break; }
przed case bym zaimplodował klasy, tylko teraz nie mam pojęcia jak to najlepiej zrobić czy do każdego z 4 punktów zrobić klasy czyli
uzytkownicy.php - function zaloguj, wyloguj
zdjecia.php - pokaz, dodaj,usun
komentarze - pokaz,dodaj, usun
aktualnosci - pokaz, dodaj,usun
czy jeden plik profi.class.php - pokazZdjecie, dodajZdjecie, pokazKomentarz, dodajKomentarz, usunKomentarz, dodajAktualnosci...
tutaj już raczej wolałbym, by ktoś kto się na tym zna zabrał głos. Czy ja w ogole do tej pory to dobrze kombinuję?