Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]taka sama wysokość divów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcus753
witajcie, mam taki kod:

1. <div id="strona">
  2. <div id="tresc">
  3.  
  4. <jdoc:include type="component" />
  5. lewe tresc<Br><br><br><Br><br><br>dsfagfdg
  6. </div>
  7. <div id="prawo">prawe tresci <br> test<jdoc:include type="modules" name="prawo" /></div>
  8.  
  9. </div>

css
  1. #strona{
  2. display:block;
  3. width:942px;
  4. border:1px solid red;
  5. background-color:#fff3d6;
  6. margin-left:30px;
  7. margin-right:30px;
  8. height:100%;
  9. }
  10.  
  11. #tresc{
  12. display:block;
  13. float:left;
  14. width:612px;
  15. border-right:1px solid #694b1e;
  16. background-color:#fff3d6;
  17. height:100%;
  18.  
  19. font-family:Arial, Helvetica, sans-serif;
  20. text-align:justify;
  21. font-size:12px;
  22. color:#694b1e;
  23. padding:20px;
  24. padding-top:10px;
  25. }
  26.  
  27. #prawo{
  28. display:block;
  29. float:left;
  30. width:289px;
  31. border:0px solid red;
  32. background-color:#fff3d6;
  33.  
  34. font-family:Arial, Helvetica, sans-serif;
  35. text-align:justify;
  36. font-size:12px;
  37. color:#694b1e;
  38.  
  39. }

chciałbym aby div tresc mial taką samą szerokość co div prawo ;/ jak wpiszę np. więcej tekstu do tresci to prawo ma się rozciągnąc jak mogę uzyskać taki efekt ? męczę się z tym już 2h i nic mi nie przychodzi do głowy ohno-smiley.gif
luck
Możesz potraktować warstwy jakby były komórkami tabeli za pomocą "display:table", "display:table-row" i "display:table-cell". Tutaj masz przykład: http://www.456bereastreet.com/archive/2004...boxes_with_css/. Ja jednak wolę sobie tworzyć odpowiedni obrazek tła, który symuluje rozciąganie warstw do tej samej wysokości. Poczytaj o "Faux columns".
marcus753
ten obrazek tla robimy dla diva strona ? obecnie jest tam ustawionykolor tla ale po zastosowaniu float kolor znika a div sie kurszy do 1px i np jak dam obramowanie diva strona to mam malutki paseczek u gory z ktorego wylaza 2 divy na zewnatrz :/ ehh dziwne to
luck
Cytat(marcus753 @ 26.06.2011, 11:58:53 ) *
ten obrazek tla robimy dla diva strona ? obecnie jest tam ustawionykolor tla ale po zastosowaniu float kolor znika a div sie kurszy do 1px

Tak, ustawiasz tło dla diva o id #strona. Dodatkowo na samym końcu w tej warstwie (pod pozostałymi) dodaj div z parametrem CSS "clear: both" i będzie ok.
marcus753
clear: both to rozwiązało mój problem wink.gif wystarczyło tylko zrobić tego dodatkowego diva...

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie paddingu w ie wszystko działa ok ale w ff czy chromie zmienia mi szerokość diva po zastosowaniu paddingu jak sobie z tym radzicie ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.