Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]CSS - rozwalanie na różnych przeglądarkach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yta
Witam , mam problem ze stroną .
Otóż 2 elementy rozwalają się na chrome,opera. Przy czym na FF jest wszystko dobrze i za liczo nie mogę dojść co jest nie tak.
Daję screeeny.
Poprawnie jest tak : http://imageshack.us/photo/my-images/845/aktualnosci.jpg/
A na Operze i Chrome wygląda tak : http://imageshack.us/photo/my-images/543/aktualnosci.jpg/

Kod :
Belka - nie podaje bo po co ;p

1.  
  2. p.data { text-align:right; font-size:11pt; color:#626262; float:right; margin-top:-345px; font-family:"Arial Narrow"; }
  3. p.naglowek { text-align:left; font-size:14pt; color:#5e5e5e; float:left; margin-top:-345px; text-indent:25px; }
  4. p.tresc { text-align:justify; font-size:10pt; color:#626262; float:left; margin-top:-318px; padding-left:10px; line-height:160%;}
  5. .linia { background:url("./../images/pasekoddzielajacynewsy.png") no-repeat; height:1px; width:635px; margin-top:-165px; float:left; border:none; margin-left:5px;}

Ocena serwisu
Poprawnie wygląda tak : http://imageshack.us/photo/my-images/851/ocena.jpg/
A na Operze i Chrome : http://imageshack.us/photo/my-images/24/ocenao.jpg/

kod : (belke nie daję )
  1.  
  2. .okienko { background:url("./../images/pasekdooceny.png") no-repeat; height:23px; width:261px; float:left; margin-top:30px; margin-left:770px; }
  3. .pasekoceny { background:url("./../images/pasek100.png") no-repeat; height:19px; width:247px; float:left; margin-left:770px; margin-top:-21px; }
  4. .bardzodobry { background:url("./../images/bardzodobry.png") no-repeat; height:17px; width:83px; float:left; margin-top:350px; margin-left:-190px;}
  5. .okienko1 { background:url("./../images/pasekdooceny1.png") no-repeat; height:23px; width:261px; float:left; margin-top:20px; margin-left:770px; }
  6. .pasekoceny2{ background:url("./../images/pasek100-1.png") no-repeat; height:19px; width:247px; float:left; margin-left:770px; margin-top:-21px; }
  7. .dobry { background:url("./../images/dobry.png") no-repeat; height:17px; width:35px; float:left; margin-top:395px; margin-left:-160px;}
  8. .okienko2{ background:url("./../images/pasekdooceny2.png") no-repeat; height:23px; width:261px; float:left; margin-top:20px; margin-left:770px; }
  9. .pasekoceny3{ background:url("./../images/pasek100-2.png") no-repeat; height:19px; width:247px; float:left; margin-left:770px; margin-top:-21px; }
  10. .kiepski { background:url("./../images/kiepski.png") no-repeat; height:17px; width:43px; float:left; margin-top:438px; margin-left:-162px;}
  11.  

lobopol
Pokaż html, bo co mamy się domyślać jak znaczniki ustawiłeś?

Jak patrzę w css to i w html masz zapewne gigantyczną sieczkę... Czemu p używasz jak divów, na cholerę dodajesz te minusowe marginesy, po diabła te floaty?
yta
bez wartości - nie szło by w pożądaną stronę smile.gif
Floaty są do ustawienia elementów.

HTML :

Te akapity z tekstem :

1.  
  2. <p class="data"><em>10.12.2011</em></p>
  3. <p class="naglowek"><em>Dupa Loura Pousi</em></p>
  4. <p class="tresc">Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.</p>
  5.  

Ocena seriwu

1.  
  2. <div id="ocena"></div>
  3. <div class="bardzodobry"></div>
  4. <div class="dobry"></div>
  5. <div class="kiepski"></div>
  6. <div class="okienko"></div>
  7. <div class="pasekoceny"></div>
  8. <div class="okienko1"></div>
  9. <div class="pasekoceny2"></div>
  10. <div class="okienko2"></div>
  11. <div class="pasekoceny3"></div>
  12.  

Galeria

1.  
  2. <div id="galeria"></div>
  3.  
lobopol
Mam takie pytanie, czemu nie zrobiłeś standardowej konstrukcji typu:
  1. #banner{background:url() no-repeat; width:x; height:x;}
  2. .news_title div{float:left;width:x}
  3. .news_title .date {width:x;text-align:right}
  4. .news{padding-top:10px;clear:both}
  5. <div>
  6. <div id="banner"></div>
  7. <div class="news">
  8. <div class="news_title">
  9. <div>tytuł</div>
  10. <div class="date">data</div>
  11. </div>
  12. <div>
  13. tu treść
  14. </div>
  15. </div>
  16.  
  17. </div>

minusowe marginesy są całkowicie zbędne w tym wypadku sprawdź walidatorem czy wszystkie tagi masz pozamykane
yta
Sprawdziłem walidatorem CSS i HTML i :
Cytat
Gratulacje! Nie znaleziono żadnych błędów.

Minusowe marginesy nie powinny mieć na to wpływu ..
Konstrukcję trochę inną mam gdyż prócz tego mam takze sporo innych elementów które dodałem do strony

Ej galeria jest dobrze na chrome ;/
na serwerze którym testowałem jest coś nie tak z tymi reklamami i wypchało mi to diva ;p
ale czego się spodziewać po free serwerze.

także problem to odległość akapitów do belki
i te z oceną smile.gif

Pół nocy z tym siedziałem i nie doszedłem do tego co jest nie tak ...
Może ktoś mi powiedzieć co schrzaniłem ? to nie wina CSS ani XHTML
plik css jest poprawny jako css 2.1
A xhtml 1.0 także ..

I css to za pierwszym podejściem ;] wiedziałem co pisze ,bo raczej ostrzeżenie typu " nazwy czcionek z spacja trzeba dawać w cydzysłowy" nie może wpłynąć na sposób wyświetlenia elementów strony ...

Problem rozwiązany, dzięki za nie pomoc
Magic WWW
Wiesz co, w CSS przewidzieli taką sytuację i stworzyli po to instrukcję warunkową. Przykład użycia:
Kod
<!--[if condition]> HTML <![endif]-->

Kod oczywiście w tagu <head>. Patrząc po twoim kodzie jesteś ciut zielony jeszcze w CSS ale Ci kilka rzeczy podpowiem wink.gif

Kod
#element {
font-size:11pt;
font-family:"Arial Narrow";
}

Mimo iż działa poprawnie to za optymalne to nie jest smile.gif Teraz mój kod po przerobieniu powyższego.
Kod
#element {
font: 11pt "Arial Narrow"
}

W tych okienkach praktycznie używasz wszędzie float: left, zrób coś takiego i masz bardzo proste rozwiązanie swojego problemu i także jest optymalniejsze.
Kod
#belka * {
float: left
}

#belka to element w którym znajdują się te wszystkie okienka.

Pozdrawiam Dawid smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.