Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: testy rekrutacyjne z php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
michał.R.
Ktoś zna dobre testy na znajomość php? Chodzi o poziom zaawansowany.
zordon
'Przetestuj się' na tym forum smile.gif
Crozin
@zordon: Pytanie jest o poziom zaawansowany.
@michał.R.: Szczerze wątpię byś coś takiego znalazł. Takie testy są robione po to by coś tam sprawdzać i raczej nie publikuje się ich by każdy miał wgląd do pytań. Co najwyżej pozostaje ZCE, ale nie wiem czy czegoś takiego szukasz.
piotr94
Moim zdaniem najlepiej każ kandydatomnapisać jakiś zaawansowany skrypt, tzn. Wymagający wiedzy i umiejętności (skrypt oczywiście możliwy do napisania w rozsądnym czasie) i potem patrzysz na kody i wiesz już wszystko;-) dla utrudnienia można dać dodatkowe wytyczne, np. Orientacja obiektowa itp.
Hellz
Opis, jak według mnie powinny wyglądać: http://www.goldenline.pl/forum/1396766/tes...ny/s/2#41518018

A tu przykład, jaki kiedyś rozwiązywałem: http://www.firstbeatmedia.com/jobs/view/7

terrastre
Albo wypróbuj gotowe testy. Wpisz w google "testcv". Ja korzystam i mogę polecić, ciekawe testy, a poza tym nie tylko z php.
michał.R.
dzięki za podpowiedzi smile.gif - ostatecznie dałem kandydatom do napisania skrypt, ale z testcv też coś wybrałem.
wookieb
Dobre... Szukasz profesjonalnego programisty poprzez gotowe testy sprawdzające wiedzę, ponieważ nie wiesz jak wygląda profesjonalista. +1 za inteligencję. A właściwie jej brak.

Jak będziesz szukać spawacza to poszukasz w sklepie zabawek z serii "mały majster" i tym będziesz testował?
GameMaker
Sprawdź to :

http://codility.com/cert/start/
michał.R.
Cytat(wookieb @ 11.08.2011, 11:03:18 ) *
Dobre... Szukasz profesjonalnego programisty poprzez gotowe testy sprawdzające wiedzę, ponieważ nie wiesz jak wygląda profesjonalista. +1 za inteligencję. A właściwie jej brak.

Jak będziesz szukać spawacza to poszukasz w sklepie zabawek z serii "mały majster" i tym będziesz testował?

Mój drogi "specjalisto/profesjonalisto", za jakiego się uważasz,

jeśli na ogłoszenie o pracę odpowiada ponad 100 osób, to wybacz, ale szukasz sposobu by sprawdzić kandydatów jak najszybciej, a jednocześnie jak najlepiej. Przy pierwszej selekcji musisz odsiać jakieś 40%. Zatem to, że ktoś pyta o zdanie na forum nie świadczy o braku inteligencji, ale szukaniu rozwiązań czy pomysłów, które mogą być przydatne. Dla informacji, test, którego użyłem ze strony mi poleconej, był właśnie profesjonalny, jak zresztą cały przebieg rekrutacji w naszej firmie.

Szkoda, że nie wszyscy użytkownicy forum potrafią to zrozumieć i jedyne na co ich stać, to głupia i chamska krytyka.

No cóż, nic innego jak 5 punktów za chamstwo.
wookieb
Drogi Michale.
Jeżeli szukasz prawdziwego profesjonalisty (a nie kodera od "Kejka", "Kohany") to droga do sprawdzenia takiego delikwenta jest niezwykle prosta (a zarazem mniej kosztowna).
1) Doświadczenie - skoro go nie ma to liczysz, że test obudzi w nim drzemiącą wiedzę?
2) Jeżeli nie ma doświadczenia w wielkich/średnich firmach, korpo to wystarczy, że sprawdzisz co o nim słychać w sieci. Czy prowadzi bloga, udziela się w różnych forach tematycznych, prowadzi własne projekty, jest kontrybutorem ciekawych narzędzi (nie jest "programistom stronek") itd.

Dzięki tym 2 prostym czynników na pewno odfiltrujesz pasjonatów od koderów. Test można zdać bardzo bardzo łatwo (tak samo jak ZCE).
No chyba, że faktycznie osoba od "obsługiwania kejka" to ktoś w kogo celujesz a wtedy nie trzeba testu, tylko portfolio + ewentualnie próbka kodu.

Poza tym skoro ufasz, że ktoś z zewnątrz będzie Ci wybierać ludzi do wewnątrz to chyba masz w głębokim poważaniu dobro dzieł nad którymi chcesz pracować.

W skrócie tego typu ogłoszenia zawsze wyglądają następująco: "Nie znam się na <danej> technologii tak jak moja firma, nie mam czasu/nie chce mi się szukać pracownika, który koniecznie będzie profesjonalistą 'bo tak sobie wymarzyłem' <kropka>". Wybacz ale to nie jest inteligentne.
phpion
Cytat(wookieb @ 16.08.2011, 17:47:47 ) *
Jeżeli szukasz prawdziwego profesjonalisty (a nie kodera od "Kejka", "Kohany")

Pojechałeś... Niejeden w Kohanie potrafi wykonać dużo lepszy soft, niż niejeden w ZF czy Symfony. Mam na myśli tutaj kwestie techniczne od strony programistycznej. No ale zawsze warto zjechać "nie swój" framework.

PS: Zapomniałeś o Code Igniter.
wookieb
Odejdźmy od FW, bo cel "wywołania do tablicy" kohany jest zupełnie inny. Ja znam ludzi, którzy są kozakami w assemblerze i na nim są w stanie robić serwisy ale co z tego, skoro poszukuję programistów np do C++? Poza tym to moje zdanie i tyle. Nie mam zamiaru wchodzić w szczegóły dlaczego NIE kohana.
skowron-line
Cytat(wookieb @ 16.08.2011, 15:59:25 ) *
Nie mam zamiaru wchodzić w szczegóły dlaczego NIE kohana.

Swoją drogą to też by był dobry temat DLACZEGO NIE, bo wcześniej już czytałem że piszesz nie Zend teraz nie Kohana. Napisz dlaczego jesteś na NIE i podziel się tym co według Ciebie jest na TAK.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.