Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem ze zbudowaniem odpowiedniego zapytania MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cent4
Witam.
Mam problem ze zbudowaniem odpowiedniego zapytania nad którym siedzę już dobrych parę dni.
Tworzę małą bibliotekę i mam 2 tabele:
"historia" i "czyteln"
Tabela "historia" ma pola: "Nr_czyt", "Data_wyp"
Tabela "czyteln" ma pola: "Nr_czyt", "Imie", "Nazwisko".

Cel jaki chcę osiągnąć: Jest formularz w którym określam rok i miesiąc - chcę dla podanej daty (rok i miesiąc) mieć wylistowanych wszystkich czytelników, którzy nic nie wypożyczyli w tym okresie - tzn. których Nr_czyt za dany okres nie istnieje w tabeli historia.

Kompletnie nie wiem jak to zrobić.

Zrobiłem inne zapytanie, które listuje mi liczbę wypożyczeń użytkowników, którzy coś wypożyczyli - coś w rodzaju - "Kto najwięcej wypożyczył w podanym okresie" i z tym nie ma problemu:
SELECT h.Nr_czyt, c.Imie, c.Nazwisko, COUNT( * ) AS l_wyp FROM historia AS h JOIN czyteln AS c ON h.Nr_czyt = c.Nr_czyt
WHERE (DATE_FORMAT(h.Data_wyp,'%Y-%m') = '$rok-$miesiac') GROUP BY c.Imie, c.Nazwisko, c.Nr_czyt").

Ale jak zrobić listę czytelników, którzy nic nie wypożyczyli - NIE WIEM.

Proszę o pomoc...
morbic
Zerknij na http://pl.wikipedia.org/wiki/Join_(SQL)

Słowo-klucz: OUTER
BaN
Albo NOT EXISTS
morbic
Fakt, nawet lepiej i prościej specool.gif
cent4
Jak to zapisać poprawnie z użyciem NOT EXISTS?
Adi32
  1. SELECT cos FROM cos WHERE cos NOT IN (SELECT id_czytelnika FROM czytelnicy)
cent4
  1. SELECT DISTINCT h.Nr_czyt, c.Imie, c.Nazwisko FROM historia AS h JOIN czyteln AS c ON h.Nr_czyt = c.Nr_czyt
  2. WHERE (DATE_FORMAT(h.Data_wyp,'%Y-%m') = '2010-08') NOT IN (SELECT Nr_czyt FROM czyteln)

Niestety nie działa sad.gif - wypisuje wszystkich czuytelników, nawet tych, którzy coś wypożyczyli...

Adi32 jak zastosować poprawnie Twoją radę - tak jak pisałem wcześniej nie udaje mi się to - chyba coś ze składnią jest nie tak :-(
Adi32
Przemyśl budowę tego zapytania, będzie działać.

1. SELECT t1.czystelnicy, t2.cos_innego FROM jakas_tabela t1, jakas_tabela2 t2 WHERE id_usera NOT IN (SELECT id_usera FROM historia WHERE data_wyp = 'dany okres')
cent4
Wywołuję takie zapytanie ale dostaję mnóstwo informacji :-(

SELECT DISTINCT h.Nr_czyt, c.Imie, c.Nazwisko FROM czyteln c, historia h WHERE c.Nr_czyt NOT IN (SELECT DISTINCT Nr_czyt FROM historia WHERE DATE_FORMAT(Data_wyp,'%Y-%m') = '2010-08')
Adi32
Cytat(cent4 @ 4.07.2011, 11:03:02 ) *
Wywołuję takie zapytanie ale dostaję mnóstwo informacji :-(

1. SELECT DISTINCT h.Nr_czyt, c.Imie, c.Nazwisko FROM czyteln c, historia h WHERE c.Nr_czyt NOT IN (SELECT DISTINCT Nr_czyt FROM historia WHERE DATE_FORMAT(Data_wyp,'%Y-%m') = '2010-08')

spróbuj wpisać na sztywno jakąś datę (zgodnie z formatem w bazie), bez DATE_FORMAT
cent4
też całe mnóstwo danych.
Ale date format musi być - bowiem podaję tylko rok i miesiąc, a są jeszcze dni i dni muszą być wszystkie z danego miesiąca uwzględniane - więc musi to działać z date format
nospor
  1. SELECT c.imie, c.nazwisko FROM czytelnik c WHERE c.nr_czyt NOT IN (SELECT h.nr_czyt FROM historia h WHERE DATE_FORMAT(h.Data_wyp,'%Y-%m') = '2010-08')
cent4
nospor dziękuję bardzo.
Wszystko działa dokładnie tak jak chciałem.
Dziękuję jeszcze raz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.