matrik
6.07.2011, 20:49:49
Napisałem dosyć bardzo obszerną aplikację tablicy, al'a facebook, ale mająca więcej możliwości, lecz która baza jest najwydajniejsza dla akcji:
- zapis
- brak edycji rekordu
- odczyt (ta akcja jest najczęściej żądana)
Nie wiem, który typ bazy zastosować, dla bardzo dużej ilości rekordów, czasem taki rekord może zawierać dużo zakodowanych danych.
Jaką bazę zastosować?
Myślę, że SQLite, ale nie jestem pewien i zwracam się z pomocą do was.
cycofiasz
6.07.2011, 21:04:25
Nie napisałeś w jaki sposób będziesz te dane pobierał z bazy - czy tylko po kluczu głównym?
Myślę że jeśli zrobisz to na MySQL MyISAM nie powinno być problemów.
matrik
6.07.2011, 21:39:03
Zapytanie dosyć obszerne

z limitem 10 pobranych rekordów.
Bo posty na tablicy tak jak jest na fb pobierają się także od znajomych. Heh, więc może baze jakoś podzielić, ale nie mam pojęcia jak ;/.
wujek2009
7.07.2011, 17:57:05
Wybierz PostgreSQL m.in za więzy integralności + fulltext search. Wybierając MySQL musisz stanąć przed wyborem albo to (więzy) albo fulltext search.
Napiszę tak: Postgres ma dużo fajnych bajerów (np. obługa języka PL/pgSQL - coś ala PL/SQL Oracle’a, procedury, trigery - chyab już dostępne od mysql 5.0 ), co przy skomplikowanych projektach naprawdę się przydaje. Ten system bazodanowy naprawdę ma fajne funkcjonalności i jeśli ktoś wzdycha z pożądaniem na Orecle'a ale nie ma kasy powinien ratować się Postgresem.
Natomiast dla aplikacji (nawet tych dużych) nie wymagających takich bajerów MySql w zupełności wystarczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.