Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] połączenie z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
htk
Witam,

tworzę pewien serwis internetowy, na którego podstronach występują zapytania do bazy danych. Zatem użytkownik wchodząc na jakąkolwiek podstronę musi mieć połączenie z bazą danych. Robię to tak, iż na każdej podstronie mam zainkludowany plik, w którym zawierane jest połączenie z bazą. Teraz moje pytanie odnośnie optymalizacji serwisu: jak można sprawdzać, czy użytkownik jest już połączony z bazą, by nie łączył się niepotrzebnie drugi raz z tą samą bazą?

Pozdrawiam!
Adi32
Jeżeli podstrony są wczytywane poprzez 'include' lub 'require' lub są w jakiś inny sposób połączone z plikiem index.php, czy default.php czy z czego tam startujesz to połączenie z bazą wystarczy zadeklarować tylko raz, w pliku startowym, lub w jakimś innym pliku i zaincludować go na początku tegoż startowego pliku.
Potem na podstronach możesz używać funkcji do relacji z bazą.
htk
Podstrony nie są w żaden sposób połączone z plikiem index.php
Adi32
W takim razie musisz definiować połączenie z bazą w każdej z podstron. Poza tym to nie user łączy się z bazą tylko Twój skrytp. Wszystkie niepołączone ze sobą obiekty strony aby łączyć się z bazą muszą być połączone. (są wyjątki ale to inny poziom).
htk
Hm..a nie istnieje jakiś warunek logiczny, sprawdzający czy jest już nawiązane połączenie z bazą?
Adi32
Można sprawdzić czy istnieje połączenie z bazą chociażby używając jakiejś funkcji do relacji z bazą dodając przed nią znak @ i wstawić w warunek ale jeżeli są to podstrony nie połączone z index.php (to jest nielogiczne) to musisz definiować w każdej połączenie.
webdice
Same tagi to nie tytuł, proszę poprawić.
htk
A czy mogę użyć:
toaspzoo
w funkcji łączącej dajesz return polaczony() i sprawdzasz potem if(polaczony())
muk4
A może mysql_ping()?
Ale wtedy musisz trzymać resource z mysql_connect() w zmiennej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.