Baza XML
<data><tabela> <item symbol="USD" jednostka="100" kupno="265"><![CDATA[pierwsza wartość]]></item> <item symbol="EUR" jednostka="100" kupno="420"><![CDATA[druga wartość]]></item> <item symbol="GBP" jednostka="1000" kupno="20"><![CDATA[trzecia wartość]]></item> </tabela></data>
i moja pętla, która wyświetla dane w polu select
$data = simplexml_load_file('data.xml'); foreach($data -> tabela as $tabela){ foreach($tabela -> item as $item){ } } echo "<select name=\"symbol\">"; //zaczynam wartość pola select i poniżej robię tablicę z wartością symbol USD,GBP itd foreach($tabela -> item as $item){ //przydzielam zmienne do wartości symbol, kupno, jednostka,chociaż nie wiem, czy nie lepiej posługiwać się $item['xxx']? $symbol = $item['symbol']; $kupno = $item['kupno']; $jednostka = $item['jednostka']; foreach($array_xml as $value_xml) { //poniżej option wyciąga mi wszystkie wartości z bazy do pola wyboru select //poniżej miało by niby wykonywać się równanie które później było by wyrzucane poza tablicą jako wynik końcowy i wykonuje się ale zawsze z ostatnią wartością "kupno" w bazie - (nie powinno być $kupno[jakieś id])? $suma = $_POST['kwota'] * ($kupno / $jednostka); } } //chcę wyswietlić wartość jaka jest pod wybranym symbolem np USD, wyświetla zawsze wartość ostatniego rekordu jak w powyższym przypadku echo " " .$kupno. " " .$symbol; // Wiem, że jest poza tablicą i trzeba by było zrobić jakieś id, czy drugą tablicę? bo nie bardzo wiem co dokładnie. //zaczyna się pole do wprowadzania danych "kwota" ktróre też działa poprawnie print "<br>Wartość kupna<b> " .$suma. " </b>zł"; //pokazuje wartość sumy, ale tak jak mówie wartość wprowadzona komparowana jest zawsze z wartością ostatniego rekordu w bazie, niezależnie co wybiore w polu select
ot cały skrypt... wszystko działa, tylko po wybraniu z pola select nie wybiera mi wartości kupno i jednostka ;/ znacie jakieś na to rozwiązanie?
// przepraszam, ale edytowałem i zmieniłem zapytanie... nie chce robić kalkulatora walut, ale coś podobnego działającego na tej samej zasadzie... mówiąc o klakulatorze będzie łatwiej kojarzyć