Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zmienna z poza funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ZuyPan
Witam.
Mój problem jest następujący: Mam plik index.php w którym pobieram nazwę użytkownika i zapisuje ja do zmiennej $konto. Potem używam funkcji która tworzy mi logi. Nie chcę za każdym razem wpisywać jako jeden z parametrów zmiennej $konto. Dlatego chciałbym zapytać czy zmiennej $konto nie podając jej jako parametr funkcji? Próbowałem i funkcja po prostu nie znajduje tej zmiennej mimo iż była deklarowana wcześniej. Dlaczego zależy mi na tym? Ponieważ jest to duża strona i nazwa zmiennej w której jest zapisany login może się zmienić. Skutkowało by to koniecznością zmiany wszystkich miejsc gdzie używałem tejże funkcji. Prosty kod który zobrazuje mój problem:

1. <?php
  2. $konto = 'jakis_login'; //zmienna przetrzymująca login
  3.  
  4. function logi($a){ //jako parametr podałem opis czynności użytkownika
  5. $kto = $konto;
  6. $co = $a;
  7.  
  8. $zapytanie = "INSERT INTO logi SET kto = '$konto', co = '$co'"; //wpisanie do logow w mysql
  9. $query = mysql_query($zapytanie);
  10. }
  11.  
  12. logi('Uzytkownik odwiedzil strone glowna'); //jak widac podaje tylko opis czynnosci jaka zrobil uzytkownik.
  13. //Nie chce za kazdym razem podawac jako kolejny parametr funkcji loginu konta w osobnej zmiennej.
  14.  
  15. ?>

Jakieś sugestie?
Fifi209
Wzorzec registry lub global (nie używaj proszę)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.