Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Zapytanie SQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamilos12
Witam, mam problem z zapytaniem, mam 3 tabele:
- torrent
- category
- subcategory

I potrzebuje wyświelić wszystkie informacje, problem pojawia się, ponieważ wszystkie 3 tabele mają kolumnę ID oraz 2 z nich posiadają kolumnę NAME,
Moje zapytanie wygląda tak:

1. SELECT * FROM torrent AS t INNER JOIN category AS c ON (c.id = t.category) INNER JOIN subcategory AS s ON (s.id = t.subcategory) ORDER BY t.id

Ma ktoś pomysł jak zamienić np. NAME w subcategory na przykładowo NAME_SUB? Bo teraz jak wywołam np. $row['id'] to wyświetla mi się id ale kategorii.

Bardzo proszę o odpowiedź.
toffiak
Użyj aliasów dla kolumn
yevaud
np.
  1. SELECT c.name AS name_cat, ... , FROM ..
webdice
Proszę poprawić tytuł tematu na zgodny z regulaminem.
kamilos12
Ok, dzięki smile.gif Rozwiązałem to w taki sposób:

1. SELECT *, {$config['dbprefix']}category.name AS name_cat, {$config['dbprefix']}subcategory.name AS name_sub, {$config['dbprefix']}torrent.id AS id FROM {$config['dbprefix']}torrent INNER JOIN {$config['dbprefix']}category ON {$config['dbprefix']}category.id = {$config['dbprefix']}torrent.category INNER JOIN {$config['dbprefix']}subcategory ON {$config['dbprefix']}subcategory.id = {$config['dbprefix']}torrent.subcategory ORDER BY {$config['dbprefix']}torrent.id
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.