mam taki oto problem

mam pod obrazkiem pole checkbox
po zaznaczeniu lub odznaczeniu tego pola chce aby sie cos zmienialo..

>założenia sa takie:
nie wiem :z góry ile obrazków bedzie -> tak wiec checkboxy powinny trafic chyba do tablicy..
a pozniej chce sprawdzic ktory obrazek mial zaznaczony ten checkbox.. _> i nie do końca wiem jak to zrobic aby napewno bylo dobrze..

narazie wykompinowalem cos takiego _ ale mysle ze to nie jest najlepsze rozwiązanie:

pobieranie obzakow i checkboxów
  1.  
  2. $i=0;
  3. foreach ($table_photos as $row) {
  4.  
  5. $i++;
  6. ?>
  7. <input type="checkbox" name="photo_<?php echo $i;?>" value='<?php echo $row['id_img'];?>' <?php if($row['visibility']=='1'){echo "checked='checked'";}?> />nie dodawaj bezposrednio do artykułu
  8.  
  9. <?php
  10.  
  11.  
  12.  

pobieranie danych z $_POST
i aktualizacja danych

1.  
  2. $get=new data();
  3. $connect=$get->connect_bd();
  4. var_dump($_POST);
  5. //na poczatku aktualizuje wszystkie zdjecia o podanym numerze artykulu na visibility = 0
  6. $sql="update images set visibility='0' where id_ob='".$array['object']."'";
  7. $result=$connect->query($sql);
  8.  
  9. //a teraz zmieniam visibility obrazkow ktore mialy zaznaczony checkbox
  10. foreach ($_POST as $klucz => $wartosc){
  11. $sql="update images set visibility='1' where id_img='".$wartosc."'";
  12. $result=$connect->query($sql);
  13. if(!$result){echo "problem z aktualizacja zdjecia o id = ".$wartosc; }
  14. }

konktretnie chce uzykac taki efekt ze
po zazaznaczeniu checkboxa nie bedzie pokazywalo obrazkow..

ale chce aby byla takze mozliwosc odznaczenia checkboxow -> wiec na poczatku musialem wszystkie obrazy z danego "artykulu" zaktualizowac na wartosc podstawowa.

no i tu sie jeszcze boje o tego $_post - czy to aby nie za bardzo lekko sobie to obralem..
jak bo bardziej sprecyzowac -> zeby skrypt pobieral wszystkie aktywne checkboxy photo_$i

jakieś rady?