Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z sesjami - Internet Explorer / Mozilla
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Immortal
Mam przykładowy kod
session_test.php
  1. <?
  2. $i = &#092;"12\";
  3. header(&#092;"location: session_test2.php\");
  4. ?>

i

session_test2.php
  1. <?
  2. echo &#092;"Zarejestrowano:\".$_SESSION['i'];
  3. ?>

Wszystko wygląda banalnie, prosto i pięknie. W Mozilli ładnie wyświetla mi się "Zarejestrowano:12", natomiast w IE 12-stki już nie ma.

Stwierdziłem, że Mozilla generuje sobie jeden identyfikator sesji (jeden plik w katalogu /tmp), natomiast IE - dwa: jeden po zarejestrowaniu zmiennej $i w pliku session_test.php, drugi - po session_start() w pliku session_test2.php.

No dobrze, ale dlaczego?

Od godziny chodzę po forach i nic, może ktoś przedstawi jakieś (zapewne bajecznie oczywiste) rozwiązanie mojego problemu?

Będę wdzięczny smile.gif
Bakus
session_test.php
  1. <?
  2. $_SESSION[&#092;"i\"] = \"12\";
  3. header(&#092;"Location: session_test2.php\");
  4. ?>

session_test2.php
  1. <?
  2. echo &#092;"Zarejestrowano:\" . $_SESSION['i'];
  3. ?>

A takie coś?
(u mnie działa w firefox'ie, mozilliPL, operze i w IE...)
Immortal
Niestety nie działa.

Domyślam się, że to kwestia ustawień cookies przeglądarki albo php.ini. Próbowałem zmieniać ustawienia IE w tej kwestii, ale bez rezultatu. Możesz podesłać sekcję [session] ze swojego php.ini?
stoprocent
w php.ini powinienes miec ustawione session auto start na 1 . Moge sie mylic .
matid
Po co ustawiać session_autostart na 1 skoro używamy session_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
stoprocent
Mowilem ze sie moge mylic , stwerdzilem to na podstawie tego ze kiedys tez mialem taki problem nawet jak mialem session_start . I podpatrzylem php.ini z krasnala tam bylo to ustawione na 1 . Zmienilem u siebie na serwerze tak samo i hula . Nie znam sie za bardzo na ustawieniach w php ini , a swoja wypowiedz oparlem na wlasnym doswiadczeniu .
Immortal
Zmieniłem session.auto_start na 1, niestety nie pomogło. Wcześniej jednak zauważyłem, że jest jeszcze gorzej - teraz nie działa mi to także pod Mozillą snitch.gif Trochę się zaczynam irytować...
stoprocent
Zobacz to podobny temat .
Immortal
Cytat(nasto @ 2004-06-20 15:35:36)

Thx. W tamtym temacie postujący nie miał ustawionej ścieżki session.save_path, u mnie to akurat było ok.

Ale już rozwiązałem problem - może uda mi się dojść do tego, co to było.

Zrobiłem - lamersko, ale skutecznie winksmiley.jpg - tak: z php.ini-recommended skopiowałem całą sekcję [session] do mojego php.ini i zmieniłem tylko wspominane wyżej session.save_path na C:/tmp (zamiast domyślnego /tmp).

I działa smile.gif (na razie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.