Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sekcja w sekcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stoprocent
Mam skrypt templates'ow i wplikach tpl moge umiesici sekcje
[powtorz name='sekcja1'][/powtorz] , dzieki temu otrzymuje pozadany efekt .
dane spomiedzy tagow wyciagam tak .
  1. <?php
  2.  
  3. $wytnij = preg_replace(&#092;"/([powtorz name=')(.*?)('])(.*?)([/powtorz])/e\", \"$powtorz[2]='4'\", $text);
  4.  
  5. ?>

ale jesli mam sekcje w sekcji to sie wszystko rypie .
przyklad :

[powtorz name='sekcja1']tekst [powtorz name='sekcja2']tekst2[/powtorz][/powtorz]

i teeraz jak wyciagnac zawartosc calej sekcji1 a nie zawartosc od poczatku sekcji 1 do konca sekcji 2 questionmark.gif
kicaj
znajdz w pliku [powtorz ...] a potem na samym koncu pliku znajdz [/powtorz] wyciagnij np. do zmiennej, a to zamo zrob znow z ta zmienna smile.gif

kpw?
stoprocent
NO okej , ale naprawde nuie wiem jak to zrobic . Moze opdasz mi jakisz przyklad jak wyciagnac dane z pomiedzy pierwszego [powtorz] a ostatnioego [/powtorz]
Bakus
Ładnie to można określić jako wyszukiwanie rekurencyjne...
Uważam, że pomysł jest dobry, ale może doprowadzić do dużego czasu generowania się strony... zwłaszcza przy korzystaniu z preg'ów...
kicaj
Cytat(Bakus @ 2004-06-21 01:02:40)
Uważam, że pomysł jest dobry...

Hehe, no tak, ale myslac nad przykladem natknalem sie na takie cos smile.gif
Kod
[powtorz name=1]
text pierwszyl
[powtorz name=1a]
 tekt inny :P
[/powtorz]
[/powtorz]
zwykly "nieoznacznikowany" text :)
[powtorz name=2]
jakis text
[/powtorz]

Wetedy tutaj funkcja wyciagnelaby [powtorz name=1] i zamykajacy znacznik od [powtorz name=2]
Co wtedy?
stoprocent
No to tez prawda najlatwij bylo by chyba zeby koncowy znacznik tez mial name .
Z drugiej strony jest to nie eleganckie troche . Nie mam wielu pomyslow jak sie za to zabrac. A chcailbym to dokonczyc .
party
powinieneś zliczać ile jest otwartych [powtorz] a jak pojawi się [/powtorz] to odejmujesz wtedy jedną liczbę smile.gif
kicaj
A co z przykladem takim:
Kod
[o=1]
  text1-1
  [o=2]
    text2
  [/o=2]
  text1-2
[/o=1]
[o=3]
  text3
[/o=3]
[o=4]
  text4
  [o=5]
    text5-1
    [o=6]
      text6
    [/o=6]
    text5-2
  [/o=5]
[/o=4]

@Partyzant: jest dobrze Cie zrozumialem to tutaj Twoj sposob chyba by nie pomogl.

Dodalem tu znaczniki zamykajace ('/'), ktore tez posiadaja 'name' wtedy nie ma problemu
Ace
ten sposob wykorzystalem w swoim systemie szablonow. Moze i nieelegancko to wyglada, ale jednak dziala i to dobrze... taki moj off topic
stoprocent
Mozesz pokazac kod jak ci nie zalezy , to bym podpatrzyl . Ale temat jest wciaz aktualny , bo zalezy mi zeby jednak bylo to zrobione elegancko . Analizwoalem sobie nawet kod smarty i smarttemplate ale jeszce nie wylapalem.
hwao
Wg mnie najlepszy sposob wysietlania danych w 'petli" jest taki jak tu:
http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/22
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.