Witam, mam nieobrobiony plik txt i zrobiony skrypt do jego obróbki na xml. Plik wgrywa mi się na serwer co 5 min nowy z nowymi danymi, zmienionymi bądź nie i teraz mam taką opcję
1. Poprosić providera o uruchomienie crontaba do wykonywania tego pliku co np 5 min z przesunięciem o 2 minuty względem wysyłania plików (chociaż znając rozjazdy zegarków komputerowych nie muszę)
2. Opcja która by mnie chyba najbardziej interesowała, czyli na stronie wyświetlania owego skryptu XML, zrobić na samym początku strony kod include tego skryptu albo jakiś kod uruchamiający skrypt który przetwarza dane z txt do xml i jak dojdzie sobie do miejsca gdzie ma wczytać xml już będzie miał go przetworzonego i go wyświetli. Czyli niby skrypt by się odpalał po wejściu użytkownika na stronę i wykonywał przed wyświetleniem. Nie wiem czy zdąży przetworzyć kod przed wyświetleniem, chociaż pliczki to tylko około 10-15 linijek krótkiego kodu.
albo jakis if na początku, gdy plik xxx istnieje zrób konwersje i idź dalej wyświetlać stronę, bądź też spreparować odnośnik do tej strony, aby uruchamiała 2 strony z czego pierwszą ze skryptem i zamykała po wykonaniu?... teoretycznie wszystko da się zrobić, ale nie mam pojęcia czy zadziała w praktyce, bo np include nie działa, a nie znam na tyle php żeby sobie samemu odpowiedzieć.
Da się coś takiego zrobić, czy tylko i wyłącznie crontab zostaje?