Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nl2br? Usunąć \r\n
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Mam dane pobierane z bazy w postaci tekstowej, np. To jest jakiś\r\nfajny tekst. Chcę to wyświetlić w textarea, ale pokazuje mi \r\n a tego nie chcę - nl2br nie pomaga.
kilas88
nl2br nie służy do zamiany tekstu \r\n na entry, lecz do zamiany tych znaków na ich htmlowe odpowiedniki. Jeśli w bazie masz wpisane dosłownie \n czy \r to możesz je zamieniać przez str_replace.
szmerak
Unikaj mysql_real_escape_string przy dodawaniu rekordu do bazy i nie będziesz musiał niczego zamieniać... Wystarczy że usuniesz tylko przy POSCIE z text area...

Pozdrawiam
deha21
Cytat(kilas88 @ 14.08.2011, 02:56:20 ) *
nl2br nie służy do zamiany tekstu \r\n na entry, lecz do zamiany tych znaków na ich htmlowe odpowiedniki.
Tak, własnie o to mi chodzi - o entery czyli <br> tongue.gif
Cytat(szmerak @ 14.08.2011, 03:24:48 ) *
Unikaj mysql_real_escape_string przy dodawaniu rekordu do bazy i nie będziesz musiał niczego zamieniać...
No tak ale te dane podchodzą od użytkownika, musze je jakość zabezpieczyć?

EDIT: Str_replace mogę zastosować przy wczytywaniu tekstu do HTMLa, ale jak zrobić żeby takie tekst wyświetlało dobrze w formularzu? Ze zwykłymi enterami, nie \r\n ani nie <br>?
pyro
  1. $text = str_replace('\r\n', "\r\n", $text);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.