Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MVC] Przekazywanie komunikatów model -> view
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ruio
Mam drobny problem z interpretacją wzorca MVC.

1. Jak powinienem przekazać komunikat o błędzie z modelu do widoku? A może nie powinienem (jak to zrobić inaczej? ) ?
Jako komunikat o błędzie rozumiem rzeczy typu "Obrazek nie został załadowany..." itd. Proste komunikaty do informacji użytkownika ze coś poszło nie tak.

2. Z tego co rozumiem MVC (a pewnie tu leży przyczyna 1 problemu) - kontroler wywołuje jakiś model i w nim jakieś metody np do pobrania danych z bazy danych, ale co dalej. Kontroler ma stworzyć widok jeśli jest taka potrzeba czy powinien to robić model?

Dzięki za każdą pomoc.
IceManSpy
Ja używam Zenda.

1. Przekazuję z kontrolera do widoku. Chyba, ze jest to formularz, to wtedy metoda isValid automatycznie się tym zajmuje.
2. Widok jest powiązany z kontrolerem. W kontrolerze wywołujesz odpowiednie metody dla modeli. Tutaj zajmujesz się przetwarzaniem jakiś danych (wprowadzonych np przez formularz) i przekazujesz je do widoku.
vvolv
Załóżmy jakąś prostą sytuację, typu wyświetlenie wszystkich newsów z bazy.

1. Użytkownik coś sobie tam wybiera, zdarzenie jest obsługiwane przez kontroler.
2. Kontroler pobiera dane z modelu(np: $news_model->get_all() ).
3. Kontroler ładuje widok i przekazuje mu pobrane dane.

W razie problemów mogę skrobnąć kawałek pseudokodu.
Ruio
Więc chyba podstawy MVC rozumiem jak należy wink.gif

vvolv jak rozwiązujesz problemy typu przesłanie wiadomości o błędzie z modelu do widoku?
Dzięki za pomoc
vvolv
To znów zakładamy kolejną sytuację ; )
Aktualizacja newsa do bazy danych.
Jeżeli aktualizacja się powiodła to zwracam true w modelu.
W kontrolerze sprawdzam ten warunek i odpowiednio reaguje. Dodatkowo mam stworzony helperek, który mi zapisuje informacje dla użytkownika we flash cookie.

Wygląda to tak, tym razem pseudokod, bo będzie jaśniej.

Kontroler:
  1. if( $news_model->update(/*jakies parametry*/) == true))
  2. {
  3. set_message('info', 'Udalo sie');
  4. }
  5. else
  6. {
  7. set_message('error', 'Blad!');
  8. }

A to już w widoku
  1. echo get_message()

Edycja:
Flash cookie są wykorzystywane dlatego, że informacja jest dopiero wywalana po przekierowaniu na stronę główną. Jeżeli informacja ma być wypluta od razu to użycie flash cookie jest bezsensu ; )
Spawnm
Jeśli model nie doda wpisu do db to powinien wyrzucić wyjątek.
Wyjątek możesz obsłużyć albo go przechwytując jeszcze w modelu i zwracając komunikat błędu przez metodą np. getError() którą wywołasz w widoku.
Lub już w kontrolerze przez try{ $Model->add() }catch(ModelException $e){}
Ruio
Pokręciło mi się trochę wcześniej,ale już wszystko jasne. Dzięki wszystkim za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.