Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drop-Down List + MySQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
switch301
Witam, jakiś czas temu wrzucałem swój problem na forum ale nie dostałem żadnej odpowiedzi, więc proszę o pomoc jeszcze raz. Może tym razem ktoś będzie mógł i chciał mi pomóc, za co z góry już teraz bardzo dziękuję. Otóż, problem przedstawia się następująco:
mam formularz który umożliwia wybranie z drop-down list odpowiedniego forum, a poniżej checkboxa, który umożliwia zaznaczenie czy status danego ActionPointa(coś jak post) jest otwarty czy zamknięty. W tej chwili wygląda to tak:

1. form name="myform" action="apt.php" method="post"

1. echo "Select forum";
  2. $query1 = "SELECT TypeOfForum FROM Forums";
  3. $result1 = mysql_query($query1) or die("Query failed");
  4. print "<select name=forum>\n";
  5. while ($line1 = mysql_fetch_array($result1, MYSQL_ASSOC)) {
  6. foreach ($line1 as $col_value1) {}
  7. print "<option>$col_value1\n"; }
  8. print "</select>\n";

1. <input name="radiobutton" value="Open" type="radio" checked/> Open
  2. <input name="radiobutton" value="Closed" type="radio" /> Closed
  3. <input type="submit" name = "Submit1" value="Show">
  4. </form>

Dalej jest jakiś tam php i mysql który wypluwa z bazy to czego potrzebuję:
  1. $forumname=$_REQUEST['forum'];
  2. $radiobutt=$_POST['radiobutton'];
  3. $sql="SELECT distinct AP.AP, AP.Description, FU.Login, TypeOfForum, AP.DueDate, S.TypeOfStatus, C.Conclusion
  4. FROM Forums as F
  5. left join JoinFU as FU on F.idforum=FU.idforum
  6. left Join ActionPoints AS AP on FU.AP=AP.AP
  7. LEFT JOIN Conclusions AS C ON AP.AP = C.AP
  8. LEFT JOIN Status2 S ON C.IdStatus = S.IdStatus
  9. WHERE C.Updated =
  10. (SELECT MAX( C2.updated ) FROM Conclusions C2 where C2.AP=AP.AP) and TypeOfForum ='$forumname' and TypeOfStatus = '$radiobutt'
  11. order by AP.DueDate, S.TypeOfStatus,AP.AP";

No i generalnie wszystko działa, ale... żeby wybrać to czego potrzebuję muszę najpierw wybrać z listy odpowiednie forum, później kliknąć odpowiedniego checkboxa, i dopiero button wysyłający formularz. A chciałbym żeby było ciut inaczej. Otóż:
1. Chciałbym żeby i lista i checkboxy działały na onclick, to znaczy, by każda zmiana odświeżała stronę ze zwróceniem odpowiednich danych
2. Chciałbym żeby pozycja wybrana na liście po odświeżeniu nie zmieniała się bo w tym momencie po kliknięciu 'send' strona odświeża się z domyślnie zaznaczoną pierwszą pozycją z listy.

I w zasadzie tyle smile.gif Z góry bardzo dziękuję wszystkim za wszelką pomoc oraz zainteresowanie. Pozdrawiam!
CuteOne
yyy ja tu żadnego problemu nie widzę... co najwyżej brak wiedzy ale skoro wiesz czego szukać to nie marnuj czasu na czekanie w nadziei, że ci ktoś gotowca napisze tylko wygooglaj to co napisałeś - na pewno znajdziesz odpowiednie tutoriale
switch301
cześć.
na początku, dziękuję za zainteresowanie tematem. widzisz, problem jest tej natury że specjalizuję się w ROR, ale aplikację którą muszę napisać w pracy dla naszego intranetu, muszę postawić w PHP. Nie zależy mi żeby ponad podstawowo opanować ten język, bo prawdopodobnie to ostatni raz gdy muszę się do niego uciec (hosting z którego obecnie korzystamy nie umożliwia w tej chwili postawienia aplikacji w ROR, lecz to się wkrótce zmieni, zresztą ja nawet nie pracuję tutaj jako webmaster), ale nawet gdybym chciał, to nie mam na to czasu. Deadline mam do końca tygodnia, a poprawek do wypuszczenia wersji 1.00 jeszcze trochę. Wierz mi że nie uciekam się tu z każdym problemem, ale jeżeli coś zajmuje mi zbyt dużo czasu wrzucam to tutaj licząc na Waszą pomoc, i robię dalej to co potrafię. Rozumiem że czujesz się urażony tym że oczekuję gotowca, ale ja nie zmuszam nikogo żeby mi pomógł. Może znajdzie się ktokolwiek dla którego taka 'zagadka' to chwila rozrywki i żaden problem, przy czym nie będzie się czuł wykorzystany pomagając mi, a ja dzięki temu wyrobię się z projektem. Nie wiem czy już pracujesz, czy jeszcze nie, ale jeśli tak, to podejrzewam że dobrze wiesz, że pracodawca czasami oczekuje od Ciebie czegoś co jest ponad Twoje siły, choć doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Ale o dobrze płatną prace, nie jest wcale tak łatwo, jeśli rozumiesz co chcę przez to powiedzieć. Dlaczego miałbym nie spróbować? W końcu jeśli ktoś uważa że traci w ten sposób swój cenny czas, nie musi mi pomagać. A tym wszystkim którzy uważają inaczej, nawet mimo iż nie potrafią powiedzieć jak zrobić to dobrze, mimo wszystko serdecznie dziękuję! Pozdrawiam
uirapuru
switch301 wydaje mi się, że nie jest to kwestia php, bo konstrukcja chyba jest ok. mysle, ze najlepiej Ci będzie zainteresować się tematem ajax'a - przesylaniem do php tego co chcesz w postaci jsona i w tej samej postaci odbieranie zmienionych zawartości formularza.
CuteOne
Ładna przemowa smile.gif ale ja to nazywam po imieniu - szukaniem łosia.. dlaczego? bo ty za robotę, którą nie wykonasz dostaniesz pieniądze a ten co napisał ci gotowca dostanie co najwyżej "pomógł". I gdzie tu uczciwość? ah no tak on będzie czerpał z tego rozrywkę a ty.. kasę smile.gif

Oczywiście to tylko moje zdanie.

Co do samego tematu - to kilkanaście linijek w jQuery + trochę kodu w php i po problemie - odsyłam do "jquery ajax / get" reszta z pokrewnych tutoriali

ps. tak pracuję - mam swoją firmę, która zajmuje się pisaniem aplikacji webowych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.