Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]powtarzanie pętli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kill15
witam.
mam problem dotyczący pętli i nie mogę sobie poradzić otóż mam pętle while i posiada ona warunek, w pętli wykonywane jest zapytanie i chciałbym aby wynik zapytania był warunkiem pętli jak i warunkiem zapytania i miałoby się tak powtarzać aż pole w bazie danych będzie miało wartość 0.
np chciałbym zrobić coś takiego
  1. while($p > 0)
  2. {
  3. $tresc_zapytania = "SELECT * FROM tabela WHERE wartosc=".$p;
  4. // tu mysql_query i mysql_fetch_array
  5. $p = $wynik_zapytania;
  6. }

Niestety pętla robi się aż przeglądarka się zawiesi ^.^
Czy da się to jakoś logicznie zrobić ?
Daiquiri
A czy $p kiedykolwiek będzie mniejsze bądź równe zeru?
Lirdoner
zapytanie wykonaj przed pętlą a w pętli daj np. while($row = mysql_fetch_array($tresc_zapytania)) a w pętli do rekordów pobranych z bazy odnosisz się przez $row['nazwakolumny']
kill15
Cytat(Daiquiri @ 24.08.2011, 12:22:18 ) *
A czy $p kiedykolwiek będzie mniejsze bądź równe zeru?

jeżeli uda wrzucić mi się wynik z zapytania w $p to tak ^.^

Cytat(Lirdoner @ 24.08.2011, 12:22:57 ) *
zapytanie wykonaj przed pętlą a w pętli daj np. while($row = mysql_fetch_array($tresc_zapytania)) a w pętli do rekordów pobranych z bazy odnosisz się przez $row['nazwakolumny']

Jaki to ma sens ?
$p musi być też w zapytaniu warunkiem snitch.gif
Daiquiri
No to zacznij od tego. Jeżeli nie jesteś pewny czy kiedykolwiek trafisz na ten wynik, wykonuj while na pobieraniu danych smile.gif.
kill15
Cytat(Daiquiri @ 24.08.2011, 12:30:19 ) *
No to zacznij od tego. Jeżeli nie jesteś pewny czy kiedykolwiek trafisz na ten wynik, wykonuj while na pobieraniu danych smile.gif.

jestem więcej niż pewny że w końcu dojdzie do 0 snitch.gif

Problem rozwiązany:
miałem w tabeli id i id_parent i nie zauważyłem że przypisuje id_parent(tzn na przykładzie w moim 1 poście było by to tak że do $p przypisywalem id_parent zamiast id) ^.^ efektem tego bylo to że $p cały czas się nie zmieniało
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.