Witam.
Bardzo proszę o pomoc. Znam tylko podstawy html, a potrzebuję aby na stronie była możliwość dodawania komentarzy do artykułów.
Znalazłam w sieci podobno prosty skrypt php do dodawania komentarzy na stronę. Składa się z czterech plików:
add.php
all.php
kom.php
data.txt
Jak ja to mam połączyć ze stroną? Nie wiem nawet czy poprawnie zadaję pytanie. Chodzi mi o to, co mam wpisać w kodzie strony, i gdzie żeby to zadziałało? Rozumiem,że te cztery pliki powinny się znaleźć na serwerze ftp ale, ale jak to powiązać ze stroną.
Bardzo, bardzo proszę o pomoc. Na prawdę nie wiem jak się za to zabrać.
Oto pliki skryptu:
============================
add.php
PHP:
Kod:
<?
$napis="dziękujemy za komentarz";
$dataloc="data.txt";
$zobacz="<a href=all.php>$napis</a>";
$read=fopen($dataloc, "r");
$fileread = fread($read, filesize($dataloc));
fclose($read);
fwrite (fopen("data.txt", "r+"), "<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=100%><td width=100%><font SIZE=\"3\" color=\"Maroon\" face=\"times new roman\"><b>$imiez $imie</b></font> &nbsp;&nbsp;&nbsp;<font size=\"3\" color=\"Maroon\" face=\"times new roman\"><u>$mailz $mail</u></font> <br><br> <font SIZE=\"3\" color=\"Maroon\" face=\"times new roman\"><i>$komentz $koment</i></font> <BR><hr noshade size=1 color=#000000><br> \n $fileread</td>
</table>");
fclose(fopen("data.txt", "a+"));
echo ("$zobacz");
?>
============================
all.php
PHP:
Kod:
<?
//otwieranie komentarzy
$sciezka = "data.txt";
$plik = fopen($sciezka, "r");
$zawartosc = fread($plik, filesize("data.txt"));
echo $zawartosc
?>
=============================
kom.php
Kod:
<form method="post" action="add.php">
<table>
<tr>
<td width="80">imię/nick:</td>
<td><input type="text" name="imie" size=20>
mail: <input type="text" name="mail" size=20><br></td>
</tr>
<tr>
<td width="80">komentarz:</td>
<td><textarea name="koment" rows=9 cols=38></textarea></p>
<input type="submit" value="Dodaj"></td>
</tr>
</table>
</form>
==============================
data.txt
Kod:
<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=100%><td width=100%>
</table></td>
</table>
Pozdrawiam.
A może ktoś ma prosty skrypt do komentarzy? Najlepiej z instrukcją ,dla kompletnie zielonych, jak tego użyć. Wystarczy mi na stronie okno na wpisanie treści komentarza, nicka i żeby te komentarze było widać pod artykułem, nic więcej.