Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dodawanie wartości do zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mgorka
Witam mam problem mianowicie piszę programik który otrzymuje z formularza tablicę array która zawiera zaznaczone opcje przez usera. Potem łączy się z bazą dancyh gdzie znajdują się wszystkie opcje które były wyświetlone użytkownikowi baza ma konstrukcje: id nazwa cena. w tablicy są przechowywane numery id. Definiuje zmienną price która ma początkową wartość 0 i teraz cały problem wykorzystuję pętlę while żeby przelecieć wszystkie rekordy gdy funkcja if w pętli natrafi na numer id który jest w tablicy ma pobrać jej cenę i dodać do zmiennej price i tak do końca. Po prostu ma dodać ceny wszystkich opcji zaznaczonych przez usera.
  1. $sql3 = "SELECT * " .
  2. "FROM spec ";
  3. $result3 = mysql_query($sql3, $conn)
  4. or die('Nie potrafie odnale1a informacji ' .
  5. $price = 0;
  6. while($row3 = mysql_fetch_array($result3)){
  7. if(in_array ($row3['specid'], $os)){
  8. $price + $row3['price'];
  9. }
  10. }
  11. }else{
  12. $money = 0;
  13. }
gylopl
rozumiem ze user ma sobie zaznaczac checkboxy.
wiec na poczatek wyswietlasz to co masz w tej bazie
  1. <input name="zlicz[]" value="'.$rekord['specid'].'" type="checkbox" class="klik">

uzytkownik zaznacza sobie co chce i wtedy musisz sobie walnac taki skrypt
  1. if(isset($_POST['submit'])){
  2. if(isset($_POST['zlicz'])){
  3. $result3=mysql_query("SELECT FROM `spec` WHERE `specid` IN (".implode(',',$_POST['zlicz']).");");
  4. $price = 0;
  5. while($row3 = mysql_fetch_array($result3)){
  6.  
  7. $price=$price + $row3['price'];
  8.  
  9. }
  10. }
  11. }

skrypt pisalem bez sprawdzania i nie wiem czy nie ma bledow, jakby co to tez nie jestem pro wiec ktos lepszy moze poprawic/pomoc
funky_php
$price += (double)$row3['price'];

albo użyj:

boolean settype (mixed var, string type)

F.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.