markonix
15.09.2011, 22:10:52
Niedługo będzie mi się zmierzyć z płatnym dostępem do plików.
Proszę o ocenę mojej koncepcji:
- Użytkownik kupuje dostęp
- Na ekran / e-mail otrzymuje wygenerowany link
- W linku jest jakieś ID, które na podstawie bazy e-mail odczytuje o jaki plik chodzi (ścieżka)
- Sprawdzamy czy w ogóle plik intnieje
- Sprawdzamy czy link nie stracił ważności (ewentualnie można dodać weryfikacje IP czy pobierający to jednocześnie zamawiający)
- Aby ukryć bezpośredni link do pliku do przeglądarki wysyłam za pomocą nagłówka określony plik, wcześniej inkrementując licznik
Oprócz tego szukam skryptu pozwalającego na wysyłanie za pomocą header plików o dowolnym formacie.
Szczerze jeszcze nie próbowałem tego w praktyce, wcześniej chce troszkę zasięgnąć teorii.
Wiem, że natknąłem się kiedyś na jakąś klasę w ramach tutoriala ale to już było poza moją historią w przeglądarce.
elektrrrus
15.09.2011, 22:37:06
Drupal + Ubercart - moduł sklepu internetowego który ma tez funkconalność sprzedawania plików. Popatrz, może wystarczy tylko tego użyć, a jeśli nie to jest to dobry wzorzec.
markonix
16.09.2011, 00:12:44
W takie duże projekty nie chciałbym zerkać bo nie sądzę żeby to był aż tak złożony problem.
Nie znam Drupala i za dużo czasu bym na to poświęcił żeby wyłuskać potrzebne mi informacje.
Wydaje mi się, że koledze chodziło żebyś skorzystał z wymienionych, gotowych już rozwiązań. Masz przecież wtedy możliwość integracji z systemami płatności, możesz rozszerzać działalność z plików na ... ciuchy itp
markonix
16.09.2011, 17:54:06
No tak, może słuszna uwaga - nie wspomniałem iż montuje to już w Wordpress.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.