Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Pobieranie dokładnej pozycji ruchomego obiektu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Mam pewien problem z mechanizmem drag and drop na swojej stronie. Może nie bezpośrednio z nim, a z wyświetlaniem pozycji obiektu, który jest przesuwany.
Chciałbym, aby wyświetlana była pozycja środka obrazka, czyli jak dojadę do krawędzi ramki wyznaczającej pole to będzie 0 niezależnie od tego, gdzie jest myszka (gdzie jest na obiekcie). Teraz natomiast pozycja wyświetlana jest to pozycja myszki.
Czy ktoś mógłby mi napisać jak mogę takie coś osiągnąć?

Aktualnie pozycja na osi Y jest pobierana w następujący sposób (jest to zlepek elementów z paru funkcji):
Kod
var position.y = event.pageY;
DD.Top = position.y - element.offsetTop;
element.style.top = (position.y-DD.Top)+"px";
var printPositionY = position.y-DD.Top;

Jak coś niejasnego napisałem to przepraszam, proszę dać znać to się poprawię. Dodam, że nie używam żadnej biblioteki, ponieważ z tego co przejżałem na szybko to i w MooTools i jQuery będzie podobny problem.
CuteOne
Dodaj do tego połowę wysokości danego obiektu aby otrzymać środek obiektu. To samo tyczy się pozycji na osi X
sebap123
Najpierw się spytam, do czego dokładnie. A po drugie, nie sądzę, żeby to dało zamierzony efekt bo aktualnie pobierana jest pozycja strzałki i obiekt nic do tego niestety nie ma. Właśnie chodzi mi o to, żeby była pobierana pozycja obiektu.
zegarek84
jeśli nie chcesz korzystać z gotowej biblioteki a w nich są gotowe rozwiązania, to chociaż popatrz jak to w nich jest zrobione w kodzie a nie szukaj na ślepo... ja dam tylko gotowca z biblioteki gdyż nie chce mi się opisywać jak to zrobić:
.offset()
.position()
sebap123
@zegarek84
Dzięki za w pewnym sensie podpowiedź. Teraz już jestem pewien, gdzie leży problem, jednak cały czas nie mam pojęcia jak go rozwiązać.
Obiektem można poruszać, po pewnym wyznaczonym obszarze. Jednak myszka, może za niego wyjść nawet przy przytrzymywanym obiekcie. Wtedy własnie wychodzą jakieś głupie współrzędne, które właśnie chciałbym naprawić. Czyli jak zrobić, żeby np gdy obiekt dojdzie do granicy obszaru dalej nie odczytywało pozycji myszki?

EDIT:

Już udało mi się naprawić. Wystarczyło dodać sprawdzenie granic. Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.