Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]problem z polskimi literami.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michael65

Czy jest możliwe, żeby strona z takim nagłówkiem nie wyświetlała polskich liter?

1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
  2. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
  3. <head>
  4. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />
  5. <title>euromoda</title>
m_ikolaj
Tak, a w czym piszesz ? Jeżeli notatnik to trzeba zmienić kodowanie pliku smile.gif
boro11
Polecam NotePad ++

Format -> Koduj w UTF-8 (bez BOOM)
!*!
I kodowanie w meta też zmień na UTF-8
cer98
HATEML
modern-web
Ja bym polecił zakup czegoś bardziej profesjonalnego...
Z całym szacunkiem ale HateML to prymitywny program, choć ma swoje zalety - dobry dla początkujących.
Jeżeli nie boisz się wydać kilkudziesięciu zł. na porządny program to polecam CoreEditor.
Natomiast jeśli chcesz iść na całość to Adobe Dreamweaver CS5.

Wybieraj, a Notepada++ najlepiej odinstaluj ;d już notatnik jest bardziej funkcjonalny.
IceManSpy
Może być też Netbeans - jest darmowy.
Fifi209
Cytat(modern-web @ 17.09.2011, 21:14:58 ) *
Wybieraj, a Notepada++ najlepiej odinstaluj ;d już notatnik jest bardziej funkcjonalny.

W notatniku nie można zapisywać w UTF8, nie obsługuje wyrażeń regularnych, nie podkreśla składni, nie można doinstalować dodatków, przykładów można mnożyć.
modern-web
Cytat(Fifi209 @ 18.09.2011, 10:13:33 ) *
W notatniku nie można zapisywać w UTF8, nie obsługuje wyrażeń regularnych, nie podkreśla składni, nie można doinstalować dodatków, przykładów można mnożyć.

Wiem, lecz nie to miałem na myśli. Chodziło mi raczej o funkcjonalność pod względem przydatności w życiu codziennym - nie tylko w programowaniu PHP.
Jak już się za coś brać to na poważnie. Notepada++ użyłem może dwa/trzy razy - gdy nie miałem pod ręką innego oprogramowania, a więc jest to ostateczność. Zapewne niektórzy podzielą moje zdanie lecz wiem, że są i zwolennicy tego programu dlatego wolę nie wszczynać dyskusji na ten temat.
Przyznajmy sobie szczerze; za darmo nic dobrego się nie dostanie. Chociaż programy sporo kosztują to w niektórych przypadkach warto wydać kilka zł...
Fifi209
Co do zdania "za darmo nic dobrego" nie zgodzę się, Visual C# Express to bardzo dobre darmowe IDE
modern-web
To samo powiesz może o PSPad albo HTML-Kit...?
W dzisiejszych czasach wszystko co jest darmowe znajduje się w klasie poniżej standardu.
Żeby utrzymać jakiś poziom wypada zaopatrzyć się w porządną aplikację.
Ale fakt, są i wyjątki ale na Boga... ile ich jest!? Jeden / dwa? Przecież to nic w skali całego rynku..
!*!
modern-web a możesz podać jakiś przykład czym programy za kilka tysięcy są lepsze dla laika od ich darmowych alternatyw?

Cytat
W dzisiejszych czasach wszystko co jest darmowe znajduje się w klasie poniżej standardu.
Żeby utrzymać jakiś poziom wypada zaopatrzyć się w porządną aplikację.

Tak, blender czy gimp z pewnością są poniżej standardu. I o jakim poziomie mówisz? Dobry programista napiszę całą aplikacje nawet w konsoli, jak masz umiejętności to nie potrzebujesz klikaczy.
Mackos
Cytat(modern-web @ 18.09.2011, 16:36:19 ) *

Nawet małe porównanie Debian Linux kontra Windows, potwierdza regułę że płatny Windows to kawał dobrego systemu tongue.gif
Zupełnie się nie zgadzam z tym co piszesz jak dla mnie dużo darmowych aplikacji jest godne polecenia.
Ale to dyskusja nie do rozstrzygnięcia jak na mój gust, jeden woli to drugi tamto, i niech tak pozostanie, amen.
lobopol
moder-web wybacz, ale gadasz głupoty i sprowadzasz dyskusje na zły kierunek, masz w cholerę darmowego dobrego oprogramowania netbeans/notepad++(milion razy lepszy od notepada)/eclipse/nginx/apache/linux(oczywiście zależy do czego)/gigantyczną ilość aplikacji na niego/svn/git/wymieniać dalej? Jest naprawdę mało programów płatnych które są lepsze (choć może to złe słowo, raczej bardziej rozpowszechnione jako standard) niż swoje darmowe odpowiedniki.

Wracając do problemu:
-Zmień kodowanie plików na utf-8 bez bom
-Daj zamiast iso na stronie kodowanie utf-8 (uwierz mi)
-Jeżeli zaciągasz na stronę jakieś dane z bazy to przeczytaj Temat: MYSQL Polskie znaki
qrooel
Aptana! ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.