xammil
1.10.2011, 08:07:14
Witam poszukuję sprawdzonej klasy do Loga, oraz mam swoja klasę do cache i zastanawia mnie czy można w jakiś sposób wyłapać ciąg znaków bądź funkcje z php i zapisać do pliku

. Mam parę pól dynamicznych które przydało by się zmieniać niestety teraz zapisuje wszystko co leci .....
Co doradzicie

?
Pozdrawiam Kamil.
CuteOne
1.10.2011, 13:20:58
A jaśniej... ? co to pola dynamiczne? co ma cache do logów? i do jasnej ciasnej co znaczy wyłapać ciąg znaków... ?
ps. możesz poczytać o try catch i __FUNCTION__
xammil
1.10.2011, 16:45:55
1. Szukam dobrej klasy do Log'a
2. Cache załóżmy że leci taki html + php
<div>
<?php funkcja_dynamiczna(); ?>
</div>
jak zapisać do do pliku tak aby w przy odpaleniu pliku funkcja się wywołała a nie jedynie to co było kiedyś z niej wyświetlane

.
Zawsze mogę wyłapać ciąg znaków które funkcja wyświetla i zmienić na jej wywołanie ale to jest ostateczność zakładam że istnieją jakieś bardziej cywilizowane metody na takie problem ;].
Pozdrawiam Kamil.
tehaha
1.10.2011, 16:55:09
ale przecież cały bajer z cache polega na tym, że zapisujesz już wygenerowany kod html, a nie php, możesz też cache'ować fragmenty strony
xammil
1.10.2011, 17:05:04
bardzo mnie to cieszy

, ale jakiś szczegół coś? rąbek tajemnicy?
tehaha
1.10.2011, 17:20:29
nie wiem jakiego rodzaju odpowiedzi oczekujesz bo to nie jest temat, który da się streścić w 2 słowach. Musisz sobie trochę o tym poczytać, są różne techniki cache'owania i wszystko jest zależne od konkretnego przypadku, wszystko też zależy od Twoich umiejętności i wiedzy z php.
Tutaj masz jakiś prosty przykład jak zrobić cache'owanie całej strony:
http://www.theukwebdesigncompany.com/artic...php-caching.phptu też jakaś prosta gotowa klasa:
http://www.webdigity.com/index.php/topic,8...hP+Caching.htmlhttp://blog.digitalstruct.com/2008/02/27/p...ing-techniques/
xammil
1.10.2011, 17:38:59
ten ostatni artykuł całkiem ciekawy, ok wiec przedstawię jak to u mnie wygląda w zasadzie mogłem to na początku zrobić nie było by tyle niepotrzebnej rozkmniny ;p
wyświetlam standardowo hedaer, content, footer interesuje mnie sam content, znajduje się w nim 20 zajawek artykułów i otóż mam parę 'zmiennych' które względem czasu będą wzrastać np komentarze, odwiedziny i bzdety. Do każdej 'zmiennej' jest odpowiednia funkcja która albo wyświetla html albo sam wynik muszę tak zcachować content aby skrypt odpalał te funkcje i pobierał aktualne wartości a nie te które były przy 1 cachowaniu ;p. Proste jak budowa cepa ale nie wiem jak wyłapać te funkcje.
Pozdrawiam Kamil.
tehaha
1.10.2011, 18:20:05
ja bym przede wszystkim w takim przypadku zastanowił się, czy same zapytania są dobrze zrobione, np. czy liczbę komentarzy dla artykułów pobierasz jednym zapytaniem, czy dla każdego oddzielnie. Bo może problem leży w tym, że masz 40 zapytań zamiast 2 i cache nie jest potrzebny. Raz miałem przypadek, że nie które dane zmieniały się często i nie mogłem tak po prostu zapisać całego bloku html, więc w celu zredukowania liczby zapytań, nie które dane trzymałem w zserializowanej tablicy zapisanej do pliku tekstowego, np. w tym przypadku artykuły możesz sobie wrzucić do tablicy i zapisać do pliku tekstowego, przez co przy odświeżaniu będziesz pobierał jedynie liczbę komentarzy. A przy akcji dodawania/edycji/usuwania artykułów usuniesz ten plik tekstowy i wygeneruje się nowy.
xammil
2.10.2011, 10:26:31
eh ;p i mamy offtop,
ma ktoś odpowiedzi na moje pytania

?
1. Klasy dalej nie ma ;p
2. Sposobu też ;p
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.