Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klasa do Cache i Log
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xammil
Witam poszukuję sprawdzonej klasy do Loga, oraz mam swoja klasę do cache i zastanawia mnie czy można w jakiś sposób wyłapać ciąg znaków bądź funkcje z php i zapisać do pliku questionmark.gif. Mam parę pól dynamicznych które przydało by się zmieniać niestety teraz zapisuje wszystko co leci .....

Co doradzicie smile.gif?

Pozdrawiam Kamil.
CuteOne
A jaśniej... ? co to pola dynamiczne? co ma cache do logów? i do jasnej ciasnej co znaczy wyłapać ciąg znaków... ?

ps. możesz poczytać o try catch i __FUNCTION__
xammil
1. Szukam dobrej klasy do Log'a
2. Cache załóżmy że leci taki html + php

<div>
<?php funkcja_dynamiczna(); ?>
</div>

jak zapisać do do pliku tak aby w przy odpaleniu pliku funkcja się wywołała a nie jedynie to co było kiedyś z niej wyświetlane wink.gif.
Zawsze mogę wyłapać ciąg znaków które funkcja wyświetla i zmienić na jej wywołanie ale to jest ostateczność zakładam że istnieją jakieś bardziej cywilizowane metody na takie problem ;].

Pozdrawiam Kamil.
tehaha
ale przecież cały bajer z cache polega na tym, że zapisujesz już wygenerowany kod html, a nie php, możesz też cache'ować fragmenty strony
xammil
bardzo mnie to cieszy wink.gif, ale jakiś szczegół coś? rąbek tajemnicy?
tehaha
nie wiem jakiego rodzaju odpowiedzi oczekujesz bo to nie jest temat, który da się streścić w 2 słowach. Musisz sobie trochę o tym poczytać, są różne techniki cache'owania i wszystko jest zależne od konkretnego przypadku, wszystko też zależy od Twoich umiejętności i wiedzy z php.

Tutaj masz jakiś prosty przykład jak zrobić cache'owanie całej strony: http://www.theukwebdesigncompany.com/artic...php-caching.php
tu też jakaś prosta gotowa klasa: http://www.webdigity.com/index.php/topic,8...hP+Caching.html

http://blog.digitalstruct.com/2008/02/27/p...ing-techniques/
xammil
ten ostatni artykuł całkiem ciekawy, ok wiec przedstawię jak to u mnie wygląda w zasadzie mogłem to na początku zrobić nie było by tyle niepotrzebnej rozkmniny ;p

wyświetlam standardowo hedaer, content, footer interesuje mnie sam content, znajduje się w nim 20 zajawek artykułów i otóż mam parę 'zmiennych' które względem czasu będą wzrastać np komentarze, odwiedziny i bzdety. Do każdej 'zmiennej' jest odpowiednia funkcja która albo wyświetla html albo sam wynik muszę tak zcachować content aby skrypt odpalał te funkcje i pobierał aktualne wartości a nie te które były przy 1 cachowaniu ;p. Proste jak budowa cepa ale nie wiem jak wyłapać te funkcje.

Pozdrawiam Kamil.
tehaha
ja bym przede wszystkim w takim przypadku zastanowił się, czy same zapytania są dobrze zrobione, np. czy liczbę komentarzy dla artykułów pobierasz jednym zapytaniem, czy dla każdego oddzielnie. Bo może problem leży w tym, że masz 40 zapytań zamiast 2 i cache nie jest potrzebny. Raz miałem przypadek, że nie które dane zmieniały się często i nie mogłem tak po prostu zapisać całego bloku html, więc w celu zredukowania liczby zapytań, nie które dane trzymałem w zserializowanej tablicy zapisanej do pliku tekstowego, np. w tym przypadku artykuły możesz sobie wrzucić do tablicy i zapisać do pliku tekstowego, przez co przy odświeżaniu będziesz pobierał jedynie liczbę komentarzy. A przy akcji dodawania/edycji/usuwania artykułów usuniesz ten plik tekstowy i wygeneruje się nowy.
xammil
eh ;p i mamy offtop,

ma ktoś odpowiedzi na moje pytania snitch.gif?

1. Klasy dalej nie ma ;p
2. Sposobu też ;p

Pozdrawiam wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.