Witam, mam bardzo prostą klasę reuqest, która pierwsze dwa segmenty z uri traktuje jako controller i metodę, reszta zaś to parametry.
Teraz szybkie pytanie i mam nadzieje na jakieś pomysły, artykuły a jeżeli nie będzie to problemem solucję.
Czy mam budować tak linki aby zawsze były controller i metoda czy może w jakiś sposób sprawdzać poprawność nazwy controller'a/metody, znaczy generalnie sprawdzam oczywiście jeżeli nie ma metody jest standardowa itp ale chodzi o tytuł. Może dam przykład.

link/about/jim
link/about
etc - OK

Ale

link/page-2
To szybki przykład page-2 zostanie potraktowany teraz jako controller a chyba wszyscy wiemy co chciałbym uzyskać.

Mam nadzieje że zrozumieliście mnie, wracając do tego nie dokończonego pytania, wcześniej jakoś sprawdzać dla przykłady czy parametry są rzeczywiście parametrami np przez znaki specjalne jak '-' (odseparowanie id od klucza) czy może macie jakieś inne pomysły rozwiązania tak jak wcześniej pisałem byłbym wdzięczny gdybyście troszkę mi pomogli.

Pozdrawiam.
PS. Jeżeli był podobny temat też po prosiłbym o link, bo szukałem i jakoś mi to średnio wyszło.