Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Updatowanie MySQL'a nie działa...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_CzesLaW123
Witam.

Napisałem skrypt, który miał służyć do edytowania poszczególnych rekordów w bazie danych mySQL. Niestety gdzieś zrobiłem błąd i nie potrafie go znaleźć. Skrypt działa ok tylko nie zmienia nic w bazie danych, a zamiast "dodawanie" pokazuje się "error".

1. <?php
  2. $p = mysql_connect(&#092;"xxx\", \"xxx\", \"xxx\");
  3. $db_name = &#092;"jakastambazadanych\";
  4. $table_name = &#092;"imprezy\";
  5. $db = @mysql_select_db($db_name, $p) or die(&#092;"Wybór bazy danych nie powiódł się\");
  6. $wyn = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM $table_name ORDER BY data_imprezy ASC\");
  7. while ($tab = mysql_fetch_array($wyn)){
  8. $id_imprezy[] = $tab['id'];
  9. $impreza[] = $tab['impreza'];
  10. $klub[] = $tab['klub'];
  11. $muza[] = $tab['muza'];
  12. $artysci[] = $tab['artysci'];
  13. $opis[] = $tab['opis'];
  14. $data_imprezy[] = $tab['data_imprezy'];
  15. }
  16.  
  17. /////spis imprez
  18. if($_GET[edycja]==&#092;"\"){
  19. for($i=0;$i<count($data_imprezy);$i++){
  20. echo $data_imprezy[$i].&#092;" \".$klub[$i].\" - \".$impreza[$i].\" <a href=\"adminedit.php?edycja=$id_imprezy[$i]\\">Edycja</a> <a href='adminedit.php?skasuj=$id_imprezy[$i]'>Skasuj</a><br>\";
  21. }
  22. }
  23. /////edycja
  24. if($_GET[edycja]!=&#092;"\"){
  25.  
  26. for($i=0;$i<count($impreza);$i++){
  27. if($id_imprezy[$i]==$_GET[edycja]){
  28. echo &#092;"<b><i><u>UWAGA!</u></i></b><br>Date nalezy podawac w formacie <b>YYYY-mm-dd</b><br>\";
  29. echo &#092;"<table><tr>\";  
  30. echo &#092;"<form action=adminedit.php?action=dodaj method=post><input type=hidden name=id value=\"\".$id_imprezy[$i].\"\">\";
  31. echo &#092;"<td>Data imprezy:</td><td><textarea type=text name=wdata_imprezy>\".$data_imprezy[$i].\"</textarea></td></tr>\";
  32. echo &#092;"<tr><td>Klub:</td><td> <textarea type=text name=wklub>\".$klub[$i].\"</textarea></td></tr>\";
  33. echo &#092;"<tr><td>Nazwa imprezy:</td><td><textarea type=text name=wimpreza>\".$impreza[$i].\"</textarea></td></tr>\";
  34. echo &#092;"<tr><td>Cena:</td><td><textarea type=text name=wmuza>\".$muza[$i].\"</textarea></td></tr>\";
  35. echo &#092;"<tr><td>Kto bedzie gral na imprezie:</td><td><textarea type=text name=wartysci>\".$artysci[$i].\"</textarea></td></tr>\";
  36. echo &#092;"<tr><td>Opis (komentarze):</td><td><textarea type=text name=wopis>\".$opis[$i].\"</textarea></td></tr>\";
  37. echo &#092;"<tr><td colspan=1><input type=submit value=wyslij></td></tr>\";
  38. echo &#092;"</form>\";
  39. echo &#092;"</table>\";
  40. }}}
  41. if($HTTP_GET_VARS[action]==&#092;"dodaj\") {
  42. $did=$HTTP_POST_VARS['id'];
  43. $dklub=$HTTP_POST_VARS['wklub'];
  44. $dimpreza=$HTTP_POST_VARS['wimpreza'];
  45. $ddata_imprezy=$HTTP_POST_VARS['wdata_imprezy'];
  46. $dmuza=$HTTP_POST_VARS['wmuza'];
  47. $dartysci=$HTTP_POST_VARS['wartysci'];
  48. $dopis=$HTTP_POST_VARS['wopis'];
  49. $edytujimpreze=&#092;"UPDATE $table_name SET klub='$dklub', data_imprezy='$ddata_imprezy', impreza='$dimpreza', muzyka='$dmuzyka', artysci='$dartysci', opis='$dopis' WHERE id='$did'\";
  50. if($wykonaj = mysql_query($edytujimpreze)){
  51. echo &#092;"DODAWANIE\";}else{echo \"ERROR\";}
  52.  
  53. }
  54. ?>

Zdaje mi się, że źle ułożyłem polecenie MySQLa... Proszę o pomoc.
kicaj
Jakis komunikat otrzymujesz?
kszychu
Cytat(Gość_CzesLaW123 @ 2004-06-29 23:39:34)
Witam.

Napisałem skrypt, który miał służyć do edytowania poszczególnych rekordów w bazie danych mySQL. [...]Skrypt działa ok tylko nie zmienia nic w bazie danych, a zamiast "dodawanie" pokazuje się "error".

No to działa ten skrypt, czy nie działa? A jeśli pokazuje błędy, to jakie. Napisz coś więcej o problemie, mało komu chce się debugować cudzy skrypt, nie wiedząc nawet, jakiego błędu szukać.
Guest
Napisałem przecież smile.gif skrypt działa bez błędnie jednak nie robi nic z bazą danych. Po wysłaniu formularza otrzymuję komunikat ERROR.
kolorafa
Ludzie, własnie oto chodzi że niepokazuje sie żaden błąd, gdyby sie pokazał to nawet ja bym mu to zrobił.

---------------------------------------------------------------------------
znalazłem ten jego błąd, on poprostu źle wpisał bo tam ja ma pole muyzka to powinno byc muza bo tak ma w bazie i już wszystko działa, ale dzięki za chęć pomocy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.