Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Jak wyszukać rekord który jest pusty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
boro11
Witam!
Mam dość obszerną bazę danych, w jednej z tabeli przetrzymuję konta użytkowników. Chce wykonać pewnie zmiany w tabelach których jedna z komórek jest pusta.

Mam następujące zapytanie:
  1. UPDATE `test_users`
  2. SET advice = 'test'
  3. WHERE advice = 'pusty element'
  4. LIMIT 15

Z tym, że nie wiem co wpisać w ten pusty element aby wyświetlało a raczej updatowało rekordy które spełniają ten warunek, dodatkowo chciałbym do tego jeszcze dodać sortowanie. Czy można to dodać tak "po prostu" czyli do zapytania sort by i podczas updatu będą brane już posortowane rekordy, czy trzeba to wykonać inaczej?

Wolę najpierw zapytać przed gmeraniem w bazie ze zmianami ponieważ jak tak pisałem kont jest dość dużo więc łatwo można sobie zmarnować parę godzin życia poprawiając to co się popsuło smile.gif
Dominis
  1. UPDATE `test_users`
  2. SET advice = 'test'
  3. WHERE advice IS NULL

Wszystkie rekordy ktore advice jest NULL wpisze Ci test.

Sortujesz w innym zapytaniu, przy wyświetlaniu

1. SELECT * FROM test_users WHERE advice = 'test' ORDER BY id_user ASC

Przed wykonaniem zapytań zrób sobie kopie bazy danych
eksporty w phpmyadmin-ie lub mysqldump-em w konsoli

Pozdrawiam
boro11
Ale wyświetlanie posrotwanema się nijak do tego pierwszego zapytania, tak?
Tzn. chce żeby sie zupdatowało ale tak jakby posortowane. Da się to zrobić samym zapytaniem czy trzeba coś jeszcze zrobić.
nospor
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/update.html
zaglądasz do manuala i co widzisz? Widzisz, ze update też ma ORDER BY. Czemu więc go poprostu nie użyjesz?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.