Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Podzial do okreslonej liczby
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kicaj
Potrzebuje zwrocic tablice jednowymiarowa (array(1,2,3,...,n)wink.gif w czterech divach, najprostrzym sposobem.

Cos jak array_chunk(); z tym ze tutaj jest podzial na liczbe rekordow a ja bym chcial podzial na kolumn i wypelnienie ich rekordami...

Mam nadzieje ze jasno sie wyrazam:P
CuteOne
Nie zbyt jasno smile.gif
Mackos
Niezbyt jasno, bo na tyle co zrozumiałem to zaproponowałbym pętle for biggrin.gif
croc
Podaj przykład, bo jedyne co wynika z tego co piszesz, to że nie bardzo masz pojęcie o PHP.
qrooel
Cytat(croc @ 18.10.2011, 00:04:07 ) *
Podaj przykład, bo jedyne co wynika z tego co piszesz, to że nie bardzo masz pojęcie o PHP.

Widzę, że masz manię wyższości. ;]
kicaj
Majac tablice:
  1. $t = array(1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11.12,13);
  2.  

Tworzy iles tablic (tutaj: 4), w ktorej jest po cztery elementy.

A chcialbym osiagnac wynik tworzac tyllko 4 tablice i w kazdej po iles elementow
lobopol
Zliczyć ile masz elementów w tablicy, podzielić to na 4 wynik zapisać z ceilup, array_chunk z wynikiem
nospor
Podajesz jako przykład array_chunk(). Super, ale czemu nie zajrzysz do manuala do tej funkcji, a nóź widelec jest tam odpowiedź..... tyle czasu na forum to mógłbyś już być ciut bardziej samodzielny a nie nadal po przedszkolu biegasz....

np. tu:
http://pl.php.net/manual/en/function.array-chunk.php#75022
masz jedno z rozwiązań
kicaj
Dzieki nospor
thek
No to nadal array_chunk, ale tym razem włączając mózg wink.gif Skoro zawsze ma być X tablic ale nie wiesz ile elementów ma mieć wejściowa tablica z danymi to:
a) zliczamy ilość elementów tablicy wejściowej - count,
cool.gif dzielimy tę liczbę na X i zaokrąglamy w górę - ceil,
c) wywołujemy array_chunk z wyliczoną wartością,
d) cieszymy się.

Można to nawet w JEDNEJ linijce zrobić...

Minus: ostatnia tablica może mieć i zapewne będzie miała, mniej elementów niż pozostałe. Ale to już efekt tego, że będziemy w ostatnim elemencie mieć resztę z dzielenia przez zaokrągloną w góre wartość. O ile jeśli ładnie zaokrągli się gdy dzielenie będzie bez reszty tak już dla przypadku choćby 18-elementowa tablica bedziemy mieć:
18/4 = 4.5 ~=5
tablice z kawałkami o długości: 5,5,5,3
Przynajmniej takk zrozumiałem Twój post.

Widzę, że nospor ciutkę szybciej nieco inny pomysł podał. Nie trzeba było otwierać w zakładkach tematu wink.gif
Jeśli tak to podam jednolinijkowca:
  1. $result = array_chunk( (array)$input, ceil( count( (array) $input )/ $number_of_desired_elements ) );
Dla pewności jeszcze tylko dałem rzutowanie na tablicę, ale możesz to sprawdzić przed cięciem.
kicaj
Dzieki thek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.