Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ilosc tabeli w bazie danych a wydajnosc
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Orzeszekk
W tabeli bazy danych przechowuje drzewa.

Rozwiazalem to w taki sposob ze mam w jednej tabeli liste wszystkich drzew, i w momencie tworzenia nowego drzewa
tworze kolejna tabele table_xx (gdzie xx to ID) i z niej odczytuje drzewo.

Rozwazalem jeszcze takie rozwiazanie: zrobic jedna tabele z wezlami drzewa i do kazdego wiersza dodawac ID drzewa do ktorego wezel nalezy, zamiast tworzyc oddzielna tabele dla kazdego drzewa.

Rozwiazanie drugie jest jak mi sie wydaje wolniejsze. Za kazdym razem trzeba przejrzec cala tabele zeby wydobyc wezly nalezace do drzewa, a tych wezlow bedzie 100-200 na kazde drzewo.

Jednak czy jak bede mial 300 drzew (tj 300 tabel) w bazie danych to nie zmuli się cała baza danych?

Oprocz tego czy nie ma problemu z limitem tabel w bazie danych?

Baza danych to mySQL.
darko
Jest taka niepisana zasada, że jeśli jakieś nowe dane tworzą nowe tabele w bazie, to nie ma sensu w ogóle korzystać z bazy danych. Bo niby po co? Równie dobrze mógłbyś dane trzymać w pliku / plikach.
Poczytaj klik1 klik2 klik3
Orzeszekk
Do mojego drzewa adjacency list jak najbardziej wystarczy.

A skoro nie wykonuje na tej tabeli zadnych zapytan poza select * from tableXX to faktycznie nie ma sensu angazowac do tego bazy danych.

Jakos kompletnie nie pomyslalem o takim rozwiazaniu a to moze niezle smigac smile.gif I zlikwiduje problem rozjezdzajacej sie jak krowa bazy danych.

THX smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.