Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: session_handler i zliczanie sesji - problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Zodiac
Napisałem własnego session handlera operującego na bazie danych. Niestety mam problem z pobieraniem danych.

Po zainicjowaniu sesji chcę pobać ilość wszystkich sesji znajdujących sie w bazie. Niestety kiedy to robie, system nie odczytuje aktualnej sesji - tylko te, które są w bazie już PRZED rozpoczęciem ladowania strony.

To wygląda mniej więcej tak:
include klasy session_handler
zainicjowanie obiektu + podpięcie handlera
zainicjowanie sesji (session_start)
zrzut ilości sesji (liczenie rekordów w tabeli)

I po wejściu na strone, zrzuca ilość sesji, jednak nie wlicza tej aktualnie rozpoczetej.

Klikając na ten link (tymczasowy) można to obejrzeć w praktyce. Włączamy strone, pojawia się liczba, odświeżamy - dopiero widać prawdziwą ilość sesji.
rzseattle
Przy otwieraniu sessji (przewaznie "function _open()") zapisuj juz rekord sesji w tabeli. Powinno pomoc winksmiley.jpg .
Zodiac
Dokladnie. Zastanawialem sie czy sesja zapisywana jest po session_start() - jednak nie, należało wywołać zapis samodzielnie.

Czy lepszym rozwiązaniem jest trzymać metody liczące ilośc userów oraz inne operujące na tabeli sesji w tej samej klasie, co handlera? Czy moze zrobić klasę nadrzędną z owymi metodami, rejestrującą session handlera i startującą sesje, zamiast robic to w pliku startującym skrypt?

Hmm jaśniej sie wyrazic nie moge smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.