Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tekst z textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
broU
mam jakis tekst z textarea , dla przykładu , np. taki :

"tralalala

lalalooo

lalal"

z formularza jest on przekazywany do drugiego pliku i tam przepuszczany przez funkcje odpowiedzialną za polskie znaki ( strtr ) i przez htmlspecialchars . Po tych zabiegach jest zapisywany (tekst (: ) do pliku . No i tu mam problem , bo kiedyś czytałem , że aby zachować entery (tzn. zamienic je na <br>) nalezy przepuscic tekst z textarea przez funkcje nl2br ... no i przepuszczam tak i niby wszystko ok , ale przy odczytywaniu tego tekstu przez skrypt tych enterów robi się dwa razy wiecej exclamation.gif gdy podglądam plik z tekstem , np. przez edit plus to widzę np. tralalala[ i tutaj taki prostokąt]<br /> ... prostokąta nie ma tylko za ostatnią linią .

W czym tkwi problem / co robię źle / co doradzacie :]
Dabroz
Skoro zapisujesz go do pliku to nie ma potrzeby używać htmlspecialchars.

Ponadto możesz zamieniać znaki końca linii na odpowiadającej Twojej platformie.
broU
Cytat
Skoro zapisujesz go do pliku to nie ma potrzeby używać htmlspecialchars.

tak , ale pozniej jest to odczytywane na stronie innej i nie musi się to pojawiać w formie <b></b> a nie już wykonanej ...

Cytat
Ponadto możesz zamieniać znaki końca linii na odpowiadającej Twojej platformie.

? możesz sprecyzować trochę ?
Dabroz
1) htmlspecialchars uzywaj w ostatnim momemcie, tuz przed przakzaniem danych do wyswietlenia, aby zaoszedzic pamiec

2) od platformy zalezy czy bedziesz uzywal "\n" czy "\r\n"
kicaj
Odpowiedni tekst znajduje sie na php.pl w artykulach smile.gif
porowski
jak zapisujesz do pilku to moze zrób tak:

1. <?php
  2.  
  3. $info = ereg_replace (&#092;"rn\", \"<br>\", $info);
  4.  
  5. ?>
broU
Cytat
1) htmlspecialchars uzywaj w ostatnim momemcie, tuz przed przakzaniem danych do wyswietlenia, aby zaoszedzic pamiec

questionmark.gif nie żebym ci nie wierzył , ale wydaje mi się , że pamięć będzie bardziej obciążona , gdy użyje htmlspecialchars zaraz przed wyświetleniem . dlaczego ? bo teraz serwer musi zastosować funkcje od polskich znaków + htmlspecialchars i zapisać do pliku , a później jedynie wyciągnąć z pliku i wyświetlić na stronie zamieniając , np. "&lt;" na "<" .
w twoim przypadku , na poczatku serwer jedynie zastosowuje funkcje od polskich znaków i od razu zapisuje do pliku . a pozniej musi wyciagnac to , przepuscic przez htmlspecialchars , zamienic znaczki i wyświetlić ...

pewnie nie mam racji , ale niech mnie ktoś w jakis racjonalny sposób uświadomi (:
Dabroz
Chodzi mi o zajmowane miejsce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.