Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Marginesy, pozycja tła
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Turson
Poplątało mi się wszystko, strona nie jest spójna. Wiem, że mogę jechać dalej to na marginesach, ale to raczej bezsens.

Efekt: http://lucky1.za.pl/port/ (należy wyłączyć reklamę)

A miało wyglądać tak: http://i.imgur.com/0lxKG.jpg

Jak widać div "content" źle jest umiejscowiony, bo powinien być bezpośrednio pod "top". "top" powinno być również na środku strony, a musiałem poprawiać lewym marginesem nerdsmiley.png
Jestem bezsilny. Pewnie jest jakiś błąd, przez który wszystkie marginesy sie rozwalaja...
iro88
Nie zamknąłeś tagu <title> i wyświetla się pusta strona.
Niktoś
Może nie w temacie piszę ,ale patrząc na Twój kod źródłowy w ogóle nie Masz po domykanych tagów.
Turson
Cytat(Niktoś @ 6.11.2011, 21:31:43 ) *
Może nie w temacie piszę ,ale patrząc na Twój kod źródłowy w ogóle nie Masz po domykanych tagów.

Np. który oprócz title co i tak nie ma wpływu na układ strony?
Niktoś
Ma wygląd ,ale tylko to ,może popatrz na jakiś kurs tworzenia html-bo to co tam zobaczyłem to szok.Z tymi niepodomykanymi iframkami w których są niepodomykane divy ,niepodomykanymi tagami a,img.I dołączanie zewnętrznych arkuszy js w divie-zazwyczaj robi się to w head.Albo może to ja jestem niedouczony, to przepraszam.
Turson
Cytat(Niktoś @ 6.11.2011, 21:47:25 ) *
Z tymi niepodomykanymi iframkami w których są niepodomykane divy ,niepodomykanymi tagami a,img

Wybacz, może jestem ślepy albo co, ale prostu nie potrafię odnaleźć niedomkniętych tagów a,img i których piszesz.

Cytat(Niktoś @ 6.11.2011, 21:47:25 ) *
I dołączanie zewnętrznych arkuszy js w divie-zazwyczaj robi się to w head.Albo może to ja jestem niedouczony, to przepraszam.

Strona jest na darmowym serwerze i friko.pl daje te reklamy tam gdzie chce i ja nie mam na to wpływu.
Niktoś
Ech,fujara ze mnie-nie popatrzyłem na Twoje doctype.
lobopol
tag title masz
  1. <title>Turson WebDesign-Projektowanie Stron Internetowych<title>

zamiast
  1. <title>Turson WebDesign-Projektowanie Stron Internetowych</title>

kolejna rzecz to trzymanie w znacznikach a divów np.
  1. <a href="#"><div class="menu1"> <span>STRONA GŁÓWNA</span> </div></a>

Nie zamknięty jeden div class main

Jakieś syfy w komentarzach html
Niktoś
.menu3 span {
color: #1B1B1B;
display: block;
font-family: chiller;
font-size: 36px;
padding: 21px 0 10px 35px;
}
Zbyt duży padding dlatego ucina Tobie literę O w słowie portfolio i daj jednakowy rozmiar czcionek, 26px jak w pierwszej zakładce byłby akurat.
Turson
Dzięki za spostrzeżenia. Generalnie chodzi mi o błąd, dlaczego divy top i content muszę dostosowywać marginesami (top) a nie są pod poprzednim elementem
Niktoś
Top ma pozycjonowanie:absolutne i to jest powód,reszta elementów ma pozycjonowanie static.
Turson
Top ma position:absolute po to, aby to górne, poziome menu było jakby pod nim. A da się inaczej to obejść>

refresh
wNogachSpisz
Potem Bóg sworzył grid960. I widział Bóg, że to jest dobre.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
Chce w ten sposób podkreślić, że ów framework-css to absolutna rewelacja.

Używajcie, a problem opisany powyżej i wszystkie podobne przestaną dla Was istnieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.