Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Jak pobrac wartość MIN z kilku pól w tym samym rekordzie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzys1985b
Witam,
Zaznaczam, że przeszukałem jak rozwiązać mój problem, niestety bez rezultatu.

Problem polega na tym, że w bazie mam tabele 'terminy' gdzie rekord zawiera dość dużą ilość pól.

Kod
id|cena_zawiera|cena_niezawiera |  data1_od    |  data1_do    | cena_1 | data2_od    |   data2_do  | cena_2 | ...  | data33_od | data33_do | cena_33 |

1 |    text       |   text       | 10-10-2011  |  17-10-2011 |     239  |  17-10-201  | 24-10-2011 |  229    | ...  | 24-10-2011 |31-10-2011 |  199

Czy istnieje możliwość aby pobrac z takiego rekordu najmniejsza wartość z pól cena_1, cena 2 .... cena_33?

Przeglądając w sieci przeczytałem ze baza powinna być skonfigurowana inaczej, tzn. pola data_od, data_do, cena, powinny znajdować się w nowej tabeli i w wtedy można by było zastosować zapytanie
  1. 'SELECT MIN(cena) AS mincena'

A w formie jakiej jest obecnie w ogóle nie wiem jak się za to zabrać a przekształcenie tabeli nie wchodzi w grę bo zawiera już sporo danych.

Z góry dzięki za pomoc lub radę gdzie mam szukać rozwiązania.

Pozdrawiam
Krzysiek
peter13135
a za pomocą php nie możesz tego obrobić ?
krzys1985b
Zapewne jest sposób żeby to zrobić za pomocą php, tylko nasuwa się pytanie czy tabela z taka duża ilością pól jest wydajna?
Bo jeśli przeniesienie terminów i cen do nowej tabeli o strukturze:
Kod
id | hotel_id | data_od | data_do | cena |

będzie bardziej wydajne to tak będę musiał zrobić.

Czy ilość kolumn w tabeli ma znaczenie odnośnie wydajności?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.