qqwwq
15.11.2011, 18:00:01
Witam,
Poszukuję jakiegoś sprawdzonego serwera, niekoniecznie drogiego, na którym będzie możliwość zdalnego dodawania bazy danych i użytkowników do bazy. Obecnie już kończę pisać pewną aplikację internetową w ramach pracy inżynierskiej, i chciał bym ją udostępnić w internecie z możliwością rejestracji się na niej. Ze względów bezpieczeństwa, myślę że najrozsądniej by było aby każde konto, miało swoją kopię plików na serwerze, oraz swoja bazę i użytkownika - gdyż jak wszystko stało by na na jednym użytkowniku, wtedy jak jakimś cudem ktoś się dostanie do bazy, to będzie pogrom.
Czy może miał ktoś podobne potrzeby, i mógł by się podzielić swoimi doświadczeniami? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Hekko
16.11.2011, 11:46:22
Właściwie każdy hosting umożliwi Ci założenie bazy danych z osobnym użytkownikiem. Dostęp z zewnątrz również jest popularny.
qqwwq
16.11.2011, 18:10:36
Właściwie każdy hosting, ale w jaki sposób? Próbowałem ze zwykłym mysql_query("CREATE DATABASE test_db",$connection)) - i na 3 serwerach na których testowałem, nie mogłem utworzyć bazy danych, a co dopiero nowego użytkownika.
by_ikar
16.11.2011, 18:29:01
Nie zawsze jest tak że można z poziomu zapytania do bazy stworzyć nową bazę czy użytkownika, bo taką opcję nawet z poziomu phpmyadmin można danemu użytkownikowi zwyczajnie wyłączyć. Przeważnie hostingi mają swoje panele do obsługi bazy danych (tworzenia użytkowników, nowych baz). Napisz najlepiej jakie to hostingi, przecież do świąt wielkanocnych nie będziemy się bawić w zgadywanki.
qqwwq
16.11.2011, 18:38:52
Próbowałem na lh.pl, linuxpl.com i 1&1 ... wiem o tym że w zasadzie każdy hosting daje dostęp do panelu do zarządzania nim, i tam mogę sobie zrobić bazę i użytkownika, ale mi chodzi o zrobienie tego zdalnie, z poziomu kodu php, gdzie dało by się napisać skrypt rejestracji która będzie polegała także na utworzeniu na serwerze katalogu, skopiowaniu do niego plików, utworzenie nowej oddzielnej bazy danych i nowego oddzielnego użytkowania, a potem jeszcze edytowanie pliku php o odpowiednie dane do bazy - tak to sobie wykombinowałem, że taki sposób przetrzymywania danych różnych użytkowników, był by dla nich najbezpieczniejszy, tylko nie wiem czy na zwykłym shared hosting, da radę to zrobić w pełni automatycznie.
by_ikar
16.11.2011, 19:17:39
A to już niestety większość hostingów współdzielonych nie udostępnia takiej możliwości (nie znam żadnego który udostępnia taką możliwość, aczkolwiek istnieć taki może, nie ma możliwości żeby znał wszystkie hostingi

). Rozwiązaniem może być vps, lub napisanie do administratora jakiegoś hostingu o włączenie takiej możliwości. Wtedy to już kwestia tak na prawdę dobrej woli administratora.
qqwwq
16.11.2011, 19:52:20
Takiej możliwości, czyli jest jakaś inna? Jak by hosting udostępniał ssh, to jest możliwość z poziomu php zrobienia tego, a nie ręcznie w putty komendy klepać?
by_ikar
16.11.2011, 20:45:47
Generalnie nie chodzi tutaj o dostęp do shh, tylko o to jakie masz uprawnienia w bazie danych. Poproś admina o zmianę tych uprawnień (tworzenie userów/baz danych). Jak nie pójdzie na taki układ, to pomyśl o vps/dedyk.
qqwwq
16.11.2011, 20:52:10
VPS czy dedyk odpadają, bo koszta mnie zabiją, normalny hosting znajdę w miare fajny za 150-200zł, a VPSy stoją po kilkadziesiąt zł / m-c, więc w skali roku są to zbyt duże koszta jak na projekcik który rozwijam hobbystycznie, i od razu inżynierkę uda mi się na niego zaliczyć, i chciał bym dać możliwość korzystania z tego innym, przy okazji zbierania feedbacka, pomysłów etc - i nie stać mnie aby dokładać do tego kilkaset złotych rocznie.
Skorzystam wtedy z rady, i napiszę do admina, rozumiem że te uprawnienia da radę zwiększyć indywidualnie, a nie np. dla całego serwera na którym mam wydzieloną przestrzeń, bo wtedy wątpię aby nawet fajny admin na to poszedł ...
by_ikar
18.11.2011, 08:33:16
Cytat(qqwwq @ 16.11.2011, 20:52:10 )

Skorzystam wtedy z rady, i napiszę do admina, rozumiem że te uprawnienia da radę zwiększyć indywidualnie, a nie np. dla całego serwera na którym mam wydzieloną przestrzeń, bo wtedy wątpię aby nawet fajny admin na to poszedł ...
Tak to są ustawienia indywidualne, przydzielane każdemu użytkownikowi osobno. Zawsze zamiast wykonać to co ci potrzeba na serwerze w jakiejś firmie, postaw sobie serwer lokalnie wykonaj co musisz na ni, a potem szukaj jakiegoś admina który ci pójdzie na rękę. Powiedz w prost do czego ci to jest potrzebne, na ile czasu jest ci to potrzebne i że jak już skończysz, to będzie mógł zmienić ci ustawieni na domyślne. Admini niektórych hostingów są całkiem wporządku, więc problemu aż tak dużego mieć nie powinieneś

możesz wejść na forum webhostingtalk.pl, poszukaj może ktoś już podobnej funkcjonalności potrzebował, a jak nie znajdziesz, załóż temat. Tam dość sporo adminów hostingów się wypowiada, to może nawet ktoś z nich ci zaoferuje swoje usługi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.