Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] typy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maxis88
Witam. Mam mały kod, którego zadaniem jest pobieranie dwoch zmiennych ze strony, mnożenie ich i wyświetlanie w odpowiednim miejscu na stronie ( ilosc * cena )
... wartość "ilosc" pobieram z inputa a wartosc "cena" z zawartosci DIV'a...
  1. function aktual(dest, ilosc, cena){
  2. var destination=document.getElementById(dest);
  3. var ile=document.getElementById(ilosc).value;
  4. var koszt=document.getElementById(cena).innerHTML;
  5.  
  6. var dzialanie=ile*koszt;
  7.  
  8. destination.innerHTML=dzialanie;
  9.  
  10. }

problem jest w tym, że jak zbadalem typ zmiennych to zarowno "ile" jak i "koszt" są typu string czego wynikiem jest "NaN"
próbowałem zmienić je na INT i FLOAT
przez np
  1. var mnoznik=parseINT(ile);
  2. var liczba=parseINT(koszt);
  3. var dzialanie=mnoznik*liczba;

ale wtedy nie wiem czy wyskakuje jakiś ukryty błąd czy wgl strona nie reaguje na tą instrukcję ... i wartość DIV'a się nie zmienia ( wcześniej zmieniała się na "NaN")

może mi ktos doradzić co robię źle ?
PS
dane wysylane do funkcji są z pewnością dobre(nie puste : np ile=2 i cena=9)- sprawdzałem funkcja alert()

// edit

mała poprawka... zmienna cena to gotowa liczba dostarczana przez PHP
ale samo koszt=parseINT(cena); tez nie pomaga

problem rozwiązany- błąd polegal własnie na tym, że źle zapisałem dane w JS ( cena )... już wszystko dziala ;P
Prym
Witam

podstawa nie ma takiej funkcji parseINT jest parseInt smile.gif. dlatego ci nie znajduje funkcji

- należy pamiętać że podobnie jak Apach jest uczulony na wielkości liter (mogą istnieć pliki o tej samej nazwie ale zmienionych wielkościach liter) tak i funkcje w kodzie musza się zgadzać na tip top z nazwą zadeklarowaną smile.gif
Niktoś
Nie wiem czy dobrze zrobiłeś parsując na int.Raczej polecenie nie poradzi sobie z liczbami zmiennoprzecinkowymi.Użyj math.Chyba że Ceny będą wyglądały tak 1,2,3,4........44,200,1234 itp,czyli liczby całkowite.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.