Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Klasa cachująca strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adam882
Witam

Próbuję napisać klasę szablonów z cachowaniem. Zastanawiam się, czy dobrze kombinuję. Przykładowo zapisuję już gotową, wygenerowaną stronę w htmlu do folderu "cache". W klasie zadeklarowałem, że jeśli strona już widnieje w cache to jest wczytana do zmiennej w taki sposób:
  1. $this->plik = file_get_contents('cache/'.md5($file).'.html');

a następnie jest wyświetlana w taki sposób "echo $this->plik;"

Zastanawiam się, czy jest to dobre rozwiązanie, bo wychodzi, że cały rozmiar pliku pobrany jest do zmiennej, a następnie wyświetlony. Strzelam co do sposobu, bo nigdy nie pisałem takiego modułu.
melkorm
Przejrzyj sobie klasę Zend_Cache (w szczególności typ Static).

Lub jej po prostu użyj - nie potrzebujesz do tego całego Zend'a.
adam882
ok poszperam, ale zastanawiam się jedynie nad sposobem wczytania pliku do zmiennej przez file_get_contents() , a następnie wyświetleniem go przez echo - czy takim sposobem mogę to robić? Bo nie chcę, aby klasa cache mijała się z celem
melkorm
lepiej użyć do tego htaccess'a czyli jak masz np link:
Kod
/aktualnosci/tytul.html

To cache zapisuje to do katalogu publicznego
Kod
_cache/aktualnosci/tytul.html

Wtedy w htaccess robisz regułkę na to czy plik istnieje z tą ścieżką i jak tak to serwujesz od razu ten plik bez jakiegokolwiek odpalania interpretera.

Oczywiście do tego są potrzebne jeszcze gdzieś zapisywane metadane do tych plików by łatwo można było je usuwać, po tagach / nazwach / ścieżkach itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.