Wszystko cacy, ale całość rozbija się o kodowanie znaków. Ten kto stworzył tego CSV zakodował tak znaki, że nie mogę dojść do ładu i składu, więc może ktoś z forum ma większe doświadczenie w tym hardkorze.
W sumie muszę zawartość zakodować do iso-8859-2 i nakarmić tym bazę MySQL. Sądząc po długości stringa, kodowanie jest dwubajtowe na znak, czyli np. "tekst" wg strlen zajmuje 11.
Więc po kolei:
1. Gdy CSV testowo importuję do Openoffice Calc, to prawidłowe polskie znaki są, gdy wybiorę "Unicode", gdy wybiorę "Unicode (UTF-7)" lub "Unicode (UTF-8)" to mam krzaki.
2. Grzegżółka twierdzi że kodowanie to "Kodowanie: Unicode UCS2 LE (Intel)", ale mb_convert_encoding($tekst,"ISO-8859-2","ucs-2le") daje w wyniku krzaczki (inne wariancje ucs też)
3. Z poziomu php funkcja mb_detect_encoding twierdzi że kodowanie to UTF-8 (lub ASCII gdy nie ma w polu polskich znaczków), ale mb_convert_encoding($tekst,"ISO-8859-2","UTF-8") daje w wyniku krzaczki (przeglądarka jest ustawiona na iso-8859-2).
4. rozzłoszczony zużytym na poszukiwania czasem zrobiłem pętęlkę:
foreach (mb_list_encodings() as $value) { }
i żaden wynik w przeglądarce nie wygląda prawidłowo.
Tak więc chwilowo nie mam pomysłu i jestem otwarty na propozycje jak mogę jeszcze ten temat ugryźć....