Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][inne]Tworzenie subdomen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ulysess
witam , potrzebuje dla swojej domeny stworzyć 2 subdomeny , z tego co sie orientuje coś takiego robi się za pośrednictwem mod_rewrite o którym praktycznie nie mam zielonego pojęcia dlatego próbowałem skorzystać z gotowych rozwiązań które również nie działają ->

1. RewriteEngine On
  2. Options +FollowSymlinks
  3. RewriteBase /
  4. RewriteCond %{HTTP_HOST} subdomena.domena.pl
  5. RewriteCond %{REQUEST_URI} !subdomena/
  6. RewriteRule ^(.*)$ subdomena/$1 [L]
  7.  
  8.  
  9. RewriteEngine On
  10. RewriteCond %{REQUEST_URI} !subdomena
  11. RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?(.*).kalahir.pl$
  12. RewriteRule .* /subdomena/%2%{REQUEST_URI}

i oczywiście nie mam zielonego pojęcia w czym tkwi problem.

Zastanawiam się również czy była by możliwość aby subdomeny działały na hostingu jak i na localu tak abym nie musiał korzystać na lokalu z innego pliku .htaccess , z góry dziękuje za pomoc..
Hekko
A wildcard masz włączony na serwerze? Jeśli nie, włącz (kontakt z suportem).
Ulysess
aktualnie korzystam z tymczasowego hostingu i nie mam pojęcia czy jest wam wł "wildcard" , co to w ogóle jest i czy musi być to wł aby można było tworzyć subdomeny poprzez regułki w mod_rewrite no i czy mogę sobie to wł na localu do testów.
Hekko
Wildcard umożliwia działanie domen w postaci *.domena.pl
Lokalnie? Zależy jaki serwer, jeśli apache to można.
Ulysess
używam pakietu vertrigoserv w którym jak najbardziej jest apach , mógłbyś mnie nakierować w jaki sposób questionmark.gif a co do tego wildcarda to można wł to dla danych userów czy dla wszystkich ? pytam przyszłościowo , gdy będe wykupował nowy hosting i żebym później problemów nie miał że nagle się okaże że nie uruchomią mnie tej opcji.. (o ile mają ją wył)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.