Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] budowa
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mate
Witam, mam dzisiaj chcialbym porozmawiac o 'budowie' skryptu pisanego w ZF powiedzmy jakiegos tam prostego CMS'a. Poki co to nie jest to konkretny cel, a jedynie zapoznaje się z tym frameworkiem.
Znalazlem pale turoriali opisujacych Zenda, ale nigdzie nie znalazlem zalozen jakie mozna zastosowac przy budowie jakiegos tam CMSa.
Zalozmy, ze serwis bedzie sie skladac z PA i ze strony i tworzomy kontroler admin, do tego kontrolera jakies tam akcje, np. uzytkownicy. Tworzymy szablon dla PA i tu pojawia sie 1 problem .. Czy da sie wprowadzic kilka szablonow dla roznych kontrolerow ? Tak zeby w PA byl inny wyglad no i strona zeby moglabyc jakos fajnie budowana.
Ogolnie czy dobrze rozumie taka budowe strony? Czy znajde gdzies jakies zalozenia jak powinien byc budowany serwis oparty o Zend?

Dodatkowo takie pytanko, bawie sie z tym layout.phtml i kiedy chce dodac plik styli to stronie nie jest w ogole wczytywany.
  1. <link rel="stylsheet" type="text/css" href="<?php echo $this->baseUrl('css/style.css'); ?>">

Robie cos zle?

Pozdrawiam i Wesołych Świąt! : )
qrooel
Poczytaj może najpierw o MVC.

Założenia można przyjąć takie, że aplikację dzielisz na dwa segmenty: front (to co widzi użytkownik końcowy) i backend (panel admina).

Można też przyjąć założenie, że jednej tabeli w bazie odpowiada jeden kontroler, jeden model i katalog z widokami tego kontrolera.

Co do layoutów: Zend Layout. Lay może być inny dla każdej akcji.
ShadowD
Osobiście każdy moduł u mnie ma swój lay, a całość jest podzielona na moduły, czyli admin, api aplikacji, właściwa strona.

Nie wiem czy jest to optymalne, ale na pewno wygodne. Każdy kontroler to jakaś tam funkcjonalność, np. news ma tyle odmian co i modułów (czasem dwa, zarządzanie i wyświetlanie), z tym że pa jest oparte na ajax w 100% (taka moja fanaberja), każda akcja zwraca prawdę lub błąd danej czynności, plus jakiś ogólny kontroler wczytujący całość do przeglądarki i logowanie. :-)

Ps. uczę się Zf od 3-4 miesięcy, w wolnych chwilach.
viking
Jeżeli chodzi o styl to:

1. <?php
  2. $this->headScript()->offsetSetFile(13, '/cos.js', 'text/javascript');
  3. $this->headLink()->appendStylesheet('/cos.css');
  4. ?>

Masz dwie możliwości dodania. Pierwsza służy do numerycznego dodawania jeżeli koniecznie musi być w takiej kolejności. Druga po prostu dodaje.
mate
Cytat(qrooel @ 24.12.2011, 16:28:50 ) *
Poczytaj może najpierw o MVC.

Założenia można przyjąć takie, że aplikację dzielisz na dwa segmenty: front (to co widzi użytkownik końcowy) i backend (panel admina).

Wiedzialem, ze pojawi się taki post, zabieralem sie za te MVC juz 3 razy i zawsze sie zniechecalem, w koncu to ogarne ; )
Poki co to chcialem wywolac mala dyskusje bo moze byc ciekawa wymiana zdan na ten temat, a i w przyszlosci moze to pozniej komus pomoc. A jak nie to przynajmniej mi to pozwoli szerzej spojrzec na sprawe.

Co do Twojego 2 akapitu to zastanawialem sie czy byloby to 'poprawna' forma (bede pisac nieprofesjonalnie) jesli zrobilbym 2 projekty i jeden wlasnie o nazwie admin, a 2 site i budowal osobne 2 projekty, laczace sie z ta sama baza no i pozniej po prostu zlozyc to jakos w calosc. O to Ci mniejwiecej chodzi? Jest taka forma dopuszczalna ? : )

viking, dzięki, zaraz sprawdze : )
qrooel
Cytat(mate @ 25.12.2011, 10:37:44 ) *
Co do Twojego 2 akapitu to zastanawialem sie czy byloby to 'poprawna' forma (bede pisac nieprofesjonalnie) jesli zrobilbym 2 projekty i jeden wlasnie o nazwie admin, a 2 site i budowal osobne 2 projekty, laczace sie z ta sama baza no i pozniej po prostu zlozyc to jakos w calosc. O to Ci mniejwiecej chodzi? Jest taka forma dopuszczalna ? : )

viking, dzięki, zaraz sprawdze : )

Nie chodzi mi o budowanie dwóch aplikacji, tylko podział tej jednej na dwie części. Chociażby za pomocą katalogów albo modułów, o których powinieneś też poczytać.
uupah5
Cytat(mate @ 25.12.2011, 10:37:44 ) *

nie, to będzie na 99% niepoprawne. przede wszystkim ze względu na zasadę DRY. szansa, że we fronendzie i adminie nie ma wspólnego kodu (głównie model) są niemalże zerowe, więc trzymanie wspólnego kodu w dwóch osobnych projektach będzie kłopotliwe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.