Bardzo bym prosił o nakierowanie w kierunku rozwiązania problemu.
A mianowicie mam np. wynik z bazy danych :

do edycji używam takiego kodu:
// formularz Edycji samochodu if ($_GET['akcja'] == 'edytuj') { $zapytanie_edytujace = "SELECT * FROM `samochody` WHERE `samochody_id`=".$_GET['id']; $samochody = mysql_query($zapytanie_edytujace); $rekord = mysql_fetch_assoc($samochody); ?> <p><b>Edytuj Samochód</b></p> <table align="left" bgcolor="#CCCCCC" bordercolor="#CCCCCC"> <tr> <td>ID:</td> </tr> <tr> <td>Nazwa Marki:</td> <td><select name='marka' style="width: 244px;"><br /> <?php $zapytanie = "SELECT * FROM marka"; } ?> </select></td> </tr> <tr> <td>Model:</td> </tr> <tr> <td>Rok Produkcji:</td> <td><input name="rok_prod" value="<?php echo $rekord['rok_produkcji'] ?>" style="width: 244px;" /></td> </tr> <tr> <td>Pojemność:</td> </tr> <tr> <td>Liczba Drzwi:</td> <td><input name="ldrzwi" value="<?php echo $rekord['liczba_drzwi'] ?>" style="width: 244px;" /></td> </tr> <tr> <td>Typ:</td> <td><select name='typ' style="width: 244px;"><br /> <?php $zapytanie = "SELECT * FROM typ"; } ?> </select></td> </tr> <tr> <td>Opis:</td> <td><textarea name='desc' style="height: 220px; width: 244px;"><?php echo $rekord['opis'] ?></textarea></td> </tr> <tr> <td>Adres url do zdjęcia:</td> </tr> <tr> <td>Kolor:</td> <td><select name='color' style="width: 244px;"><br /> <?php $zapytanie = "SELECT * FROM kolor"; } ?> </select></td> </tr> <tr> <td><input type="submit" name="zmien" value="Zmień" /></td> </tr> </table> </form>
Ogólnie chodzi mi o to, że podczas edycji odrazu zaznacza mi w polach select 1 wartości pól zamiast takie jakie są wybrane w bazie.
Przykład:

- Powinno być standardowo jak na 1 screenie.
Chodzi tu o nazwę marki, typ i kolor. Chciałbym by podczas edycji było ustawione to zgodnie z rekordami w bazie, a nie z tym co jest pierwsze na liście.
Szukałem rozwiązania i jakoś widocznie nie wiem jak to zatytułować. ;(
Dziękuje z góry za pomoc. Dopiero zaczynam swoją przygodę z php itd.