Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] problem z sesją
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Mgorka
Siema właśnie uczę się symfony mam ustawione w pliku seciurity.yml że pewne akcje nie są dostępne dla niezalogowanych a w pliku seitings.yml ustawiłem że gdy user jest niezalogowany ma wczytać akcję logowania a nie żądaną która jest zablokowana dla nie zalogowanych niby wszystko ok sesja jest tworzona prawidłowa wszystko git lecz wywołując zastrzeżoną akcję po zalogowaniu nadal przenosi mnie na stronę logowania. Co może być nie tak??
-=Peter=-
Jeśli pytasz o symfony 2, to upewnij się, że ścieżka login_check jest za firewallem do którego chcesz się zautoryzować. Ścieżka do login nie musi być za firewallem, ale login_check już tak.

Przeczytaj w dokumentacji sekcję Avoid common pitfalls
Mgorka
niee chwilowo to symfony 1.1

Hej czy nikt nie potrafi mi pomóc po dłuższym zastanowieniu dochodzę do wniosku że to tak jakby symfony nie dodawała session start tak jak w strukturalnym php może ktoś mnie nakierować co może być nie tak
strife
Cytat(Mgorka @ 9.01.2012, 11:44:42 ) *
niee chwilowo to symfony 1.1

Hej czy nikt nie potrafi mi pomóc po dłuższym zastanowieniu dochodzę do wniosku że to tak jakby symfony nie dodawała session start tak jak w strukturalnym php może ktoś mnie nakierować co może być nie tak

Dawno nie siedziałem w Symfony, ale najprościej to po prostu włącz najwyższy poziom raportowania błędów (w trybie dev testuj app), i sprawdź czy tablica $_SESSION cokolwiek zawiera (np. var_dump($_SESSION)), w którejś części kontrolera.

No i kolejne najważniejsze pytanie, czy wyczyściłeś cache?
Mgorka
Zawiera
  1. session:
  2. symfony/user/sfUser/attributes: { symfony/user/sfUser/attributes: { name: admin } }
  3. symfony/user/sfUser/authenticated: false
  4. symfony/user/sfUser/credentials: [admin]
  5. symfony/user/sfUser/culture: en
  6. symfony/user/sfUser/lastRequest: 1326106061
  7. test: hello

Ale zastanawiam się czy czasem nie powinna mieć wartościu true. Można jakoś zmienić jej wartość na true??

Ok zrobiłem trzeba było dodać w akcji logowania linijkę:
  1. $this->getUser()->setAuthenticated(true);
strife
Cytat(Mgorka @ 9.01.2012, 14:20:00 ) *
Zawiera
  1. session:
  2. symfony/user/sfUser/attributes: { symfony/user/sfUser/attributes: { name: admin } }
  3. symfony/user/sfUser/authenticated: false
  4. symfony/user/sfUser/credentials: [admin]
  5. symfony/user/sfUser/culture: en
  6. symfony/user/sfUser/lastRequest: 1326106061
  7. test: hello

Ale zastanawiam się czy czasem nie powinna mieć wartościu true. Można jakoś zmienić jej wartość na true??

Już nie pamiętam jak to działało w Symfony, ale tam był chyba jakiś mechanizm który automatycznie autoryzuje.

1. $user->setAuthenticated(true); // cos w ten desen jak chcesz recznie

Jak widzę to sesja działa tylko użytkownik nie jest zalogowany.

BTW. Swoją drogą nie lepiej się uczyć nowego Symfony? Stare już chyba nie jest wspierane i niedługo odejdzie w zapomnienie coś tak czuje snitch.gif
Mgorka
Mam książkę co na tej wersji jest więc chce się najpierw nauczyć a potem wdrożyć nowszą co lepsze 1.4 czy 2.0
Valantir
Jeżeli masz już do wyboru 1.4 i 2.0 to ucz się 2.0. Fakt, do 1.4 jest więcej materiałów w necie, bo jest to starsza wersja ale do 2 już pisane są tłumaczenia i wiele osób jest w stanie pomóc w zakresie tej wersji. Jeżeli chcesz książkę do 1.4, to polecam:
Włodzimierz Gajda Symfony w przykładach. Naprawdę sensownie wytłumaczone:) Nie znajdziesz tam wszystkiego ale tak czy siak, przeczytanie dokumentacji, to podstawa:) pozdrawiam i życzę miłej nauki:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.