qbas-s
25.02.2012, 15:40:36
mam problem podczas instalacji Tomcat'a pod windows z poziomu wiersza poleceń.
Po zastwierdzenie 'startup' wyskakuje mi komunikat:
"Neither the JAVA_HOME nor the JRE_HOME environment variable is defined
At least one of these environment variable is needed to run this program"
O co kaman?
Crozin
25.02.2012, 15:45:39
Co jest niejasnego z podanego komunikatu? Google:
zmienne środowiskowe.
qbas-s
25.02.2012, 16:00:45
to moja pierwsza instalacja Tomcat

Dodałem sobie zmienne środowiskowe JRE_HOME i JAVA_HOME i teraz nie wiem - przypisałem im wartości D:\instalowane\Java\jdk1.7.0\bin
i nadal nie działa. Operacja tego typu wymaga restartu kompa?
elektrrrus
25.02.2012, 16:19:54
Wymaga.
Crozin
25.02.2012, 16:23:30
A jak sobie w konsoli wyświetlisz zawartość tych zmiennych to pojawia się ścieżka do katalogu z JDK/JRE? Już nawet nie wspominam o tym, że wyszukanie treści błędu w Google'u to ponad 150 wyników.
@elektrrrus: Nie, nie musi wymagać.
qbas-s
27.02.2012, 10:00:12
zadziałało po restarcie lapka.
Dzięki
a czy aplikacja która działa na tomcat nie będzie miała problemów z funkcjonowaniem na jboss?
Crozin
27.02.2012, 10:56:04
Jeżeli nie korzysta z jakiś specyficznych dla danego serwera rozwiązań to w teorii powinno bez problemu śmigać na każdym kompatybilnym z JEE5/6.
qbas-s
27.02.2012, 11:32:42
jeśli dopiero zaczynam przygodę z JEE to lepiej abym pracował na tomcat czy przyzwyczajał się od samego początku do oferującego większe możliwości jboss?
Cytat(Crozin @ 27.02.2012, 10:56:04 )

Jeżeli nie korzysta z jakiś specyficznych dla danego serwera rozwiązań to w teorii powinno bez problemu śmigać na każdym kompatybilnym z JEE5/6.
Kilka minut temu wyczytałem że tomcat jest wbudowany w jboss więc teoretycznie chyba po przeniesieniu się z tomcat na jboss nawet po korzystaniu ze specyficznych rozwiązań dla tomcat aplikacja powinna śmigać również na tym drugim serwerze.
Crozin
27.02.2012, 12:20:45
1. Tomcat to jedynie servlet container, a JBoss to już kompletny application server.
2. Osobiście radziłbym zacząć naukę JEE w środowsisku pełnego serwera aplikacji. Zapewne zaraz będziesz chciał zacząć korzystać z innych elementów JEE, np. JPA, CDI czy JMS - wygodniej Ci będzie, jeżeli niejako wszystko już będzie.
3. Rzeczywiście, można by powiedzieć, że JBoss ma "wbudowanego" Tomcata, jednak zawsze jakieś tam drobne problemy pojawić się mogą - raczej drobne konfiguracyjne rozbieżności niż jakieś rzeczywiste utrudnienia.
4. Na początku i tak powinieneś raczej starać się nie korzystać ze specyficznych dla AS elementów, tylko trzymać się spec. JEE6.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.