<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <html> <head> <style type="text/css"> body{ background-color:#ffffff; font-family:"Verdana", Gadget, sans-serif; text-align: center; } h1{ font-family:"Arial Black", Gadget, sans-serif; font-size: 28 px; font-color: black; text-align: center; } </style> </head> <!--Strona z formularzem dodawania rekordów--> <body> <div> <div> <form method="POST" action="dodaj.php"> Rodzaj Gry:<br> Nazwa Gry: <br> Producent:<br> Opis:<br> </body> </html>
Mam też plik dodaj.php dodający te dane do bazy
<?php require("dbconnect.php"); $tempConn=openConn(); $rodzaj = $_POST['rodzaj']; $nazwa = $_POST['nazwa']; $producent = $_POST['producent']; $opis = $_POST['opis']; $ins = @mysql_query("INSERT INTO gry SET rodzaj='$rodzaj', nazwa='$nazwa', producent='$producent', opis='$opis'"); ?>
Wiem, jak wyświetlić pobrane dane z bazy w formie tabeli
<?php require("wyszukiwarkagier.htm"); require("dbconnect.php"); $tempConn=openConn(); $zapytanie = "SELECT * FROM gry "; echo ' <table border="1" width="98%" height= "200" cellspacing="0" cellpadding="0" bordercolorlight="#000000"> <tr> <td width="96%" colspan="100" bgcolor="blue"> <p align="center"><b><font size="2">Wyszukane pozycje</font></b></td> </tr> '; echo' <tr><td width="3%" align="center" bgcolor="#E0E0E0"><p align="center"><font size="2">'.$wiersz['id'].'</font></td> <td width="5%" align="center" bgcolor="#E0E0E0"><font size="2">'.$wiersz['rodzaj'].'</font></td> <td width="8%" align="center" bgcolor="#E0E0E0"><font size="2">'.$wiersz['producent'].'</font></td> <td width="13%" align="center" bgcolor="#E0E0E0"><font size="2">'.$wiersz['nazwa'].'</font></td> <td width="20%" align="center" bgcolor="#E0E0E0"><font size="2">'.$wiersz['opis'].'</font></td> </tr>'; } ?>
Tyle już umiem. Nie umiem jednak tak pobrać danych aby wpisać je podobnie jak w formularzu, który mam w HTML. Chciałbym mieć możliwość edycji danych po wprowadzeniu i pomyślałem, że w ten sposób da się to zrobić.
Jest na to jakiś prosty sposób? Prosty, bo jestem bardzo początkujący i ciężko mi idzie nauka - to co mam to długo mi wchodziło.
Da się jakoś to zrobić, aby można było dane edytować bez wchodzenia do bazy SQL?